Egyetértek veled, bár lehet, hogy nem fejeztem ki magam eléggé világosan.
Ha gép előtt ülve szertne kódolni vki. élete végéig, tegye azt, ehhez nem kell papír. Ha jól helyezkedik vki, akkor még nagyon sok pénzt is kereshet. De a számítástechnikában a kódoló a legalsó kaszt, és ha valaki ezt nem tudja túllépni mondjuk 40 éves koráig, az kiesik a versenyből, mivel látható, hogy fejlődésképtelen.
Ez MO-on nem látható annyira, mivel itt kb tíz éve van ekkora sztechikai dömping, de Németországban teljesen egyértelmű a helyzet...
Továbblépés egyetem nélkül nagyon nehéz, mivel ott tanulja meg az ember a magasabb gondolkodási szinthez szükséges absztrakciós képességet, gondolkodási fegyelmet: pl. erre jó igazán a matematika. A konkrét "szakmához" nem is kell egyetem, mint egy-két tapasztalt kolléga itt írta. Az egyetem arra jó, hogy egy olyan "vázat" adjon, amelyre a gyorsan vátozó sztechnika "díszeit" (nyelvek, rendszerek, módszerek, stb.) aztán majd könnyen fel lehet aggatni.
Ezt nem tanítják a GDF-en (sem). Szélességében kapod az információt, tudást, nem mélységében, és ez később majd jól megbosszulja magát.
Ja igen, nem a fizu a fontos, de elég jó mércéje a tudásnak és a szakmai megbecsülésnek.
bogyó