Így már értem. Ok nélkül = Előrelátón, okosan
Mikor és miért hívjuk segítségül Istent?
"Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok..." (1. Thess. 5:17-18)
"Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt... Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint..." (Fil. 4:6,19)
"Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják. Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik." (Rm. 10:12-13)
A végéről kezdve:
1. Az Úr általi megtartás az örök életre vonatkozik. Hogy az mire jó? Ha voltál már felhőtlenül boldog csak egy pillanatra is, az Isten ezt az állapotot készíti elő számodra, csak nem egy pár pillanat erejéig. Ha nem élsz a lehetőséggel az a te dolgod.
2. Isten nem személyválogató. Meghallgatja a gyilkos, az áldozat, a szegény, a gazdag, a pogány, a vallásoskodó, a zsidó, a magyar, az etnikum, a te és az én imámat is. És meg is adja e kéréseket, ha őszinte szívből jött, és az épülést ill. az életet szolgálja.
3. Aggódunk a holnap miatt, mert nem hiszünk Isten mindent túlszárnyaló szeretetében és hatalmában. Ha igazán ismernénk Őt, akkor nem ingadoznánk e tekintetben sohasem.
4. Szüntelen imádkozni nem azt jelenti, hogy levegővétel nélkül... Jelentése: rendszeresen, kitartóan, és ha késztést érzel, akkor ne hessegesd el, élj a lehetőséggel, hiszen ez kiváltság. Mindent meg lehet beszélni az Úrral. Sőt, magyarázatot és tanácsot lehet Tőle kérni: "Ezt mondja az Úr... Kiálts hozzám és megfelelek, és nagy dolgokat mondok néked, és megfoghatatlanokat, a melyeket nem tudsz." (Jer. 33:2-3)
5. A hálaadásra nem Istennek van szüksége. Ő nem vágyik dicsőségre. A hálaadásra nekünk, bűntől eltorzult lelkű embereknek van szükségünk. Ezzel is tudatosítjuk magunkban: nem a saját kezünk szabadít meg bennünket, és magunk erejéből meg nem szabadulhatunk a bűn (az önzés) fogságából.