Ne hararagudj :) Az az igazság, hogy az egyik nagy autógyárnál dolgozom és nap mint nap megtapasztalom, hogy milyen az úgynevezett high-tech autók szervizelése. Örök érvényű szabály, hogy ami nincs, az nem is romlik el. Az én autómban van egy motor, amit számítógép vezérel. Már ez is elég baj, de nagyjából megbízhatónak tűnik. Hála a jó istennek, semmi egyéb nincs benne amiben elektronika van.
Nincs klíma, igaz, meleg van, de nem szarik be a klímakompresszor, nem szarik be a vezérlése, nem csökkenti a motorteljesítményt.
Nincs ABS, igaz, megcsúsznak a kerekek. De nem szarnak be a kerékfordulatszámérzékelők, a vezérlőegység, és simán le lehet légteleníteni a rendszert.
Nincs elektromos ablak. Igaz, hogy kézzel kell letekernem, de soha a büdös életben nem döglik be.
Nincs központi zár. Emiatt soha nincs az, hogy otthagyom a kocsit, és mire visszamegyek, nyitva van, és kilopták belőle a cuccokat. Olyan sincs, hogy nem tudom bezárni. Igaz, le kell nyomnom a gombokat kézzel. Egyelőre ezt még tudom abszolválni, vannak egészséges kezeim.
Nincs szervokormány. Igaz, hogy nehezebb egy kicsit tekerni a kormányt, de nincs az, hogy az autó elkezd húzni az egyik irányba mert bekrepál a kormányoszlopban az érzékelő, és pontosan érzem, hogy mikor milyen erők hatnak a kormányszerkezetre. Nincs vezérlőeletronika, nincs szivattyú ami beszarik.
Nincs légzsákom sem, meg övfeszítőm sem. Igaz, hogy ez így nem biztonságos, de sokan azt hiszik, hogy a légzsák azért van, hogy úgy vezethess mint egy idióta. Viszont biztonságos az, amikor az arc bemegy az autómosóba, és kap egy légzsákot az arcába? Vagy hogy menet közben minden előzetes figyelmeztetés nélkül kirobbannak a légzsákok? Ha baj van, akkor ezek csökkentik a sérülés mértékét. Ha viszont nincs baj, sérülést okoznak!
Sajnos ma azt hiszik az emberek, hogy a sok elektromos kényelmi ketyere ingyen van (nem anyagi értelemben, hanem törődést, az időt és a gondot illetően), és hogy ezért jobbak az autók. Az autók jobbak lehetnének, de a sok ketyeréért drágán megfizet mindenki, aki belerakatja. Ezeket nem tudod egyszer kifizetni (és nem csak pénzben fizetsz), mert elromlanak! Nem mondom, hogy mindig, és minden autón. Aki vállalni akarja a kockázatát annak, hogy esetleg nem aközül a néhány darab közül veszi meg a sajátját amelyikkel nem lesz különösebb gond, az ő dolga.
Az egyszerüségnek is ugyanannyi előnye lehet, mint a sok kényelmi cuccnak. De ezt a szerencsétlen szűkagyú tipikus fogyasztó már csak akkor látja, amikor elviszi a kocsit a szervizbe, és jobb esetben otthagyja a gatyáját, rossz esetben meg sem tudják csinálni az autóját.
Én maradok az egyszerű dolgoknál. És az összes magyar, és nem magyar kollegám, akinek rálátása van ezek műszaki hátterére és szervizproblémáikra.
Nagyon sok gond van velük. Még az újakkal is. Lehet, hogy nem azzal, amelyiket te veszed meg. De lehet hogy igen, és erre egész jó esélyed van.
Kb ennyit mondanék, az érveim megcáfolásához.