Hát én már jópár éve figyelem a magyar fociban történteket, és meglehetősen borúlátó vagyok.
1) Profiliga
Most a 12 csapatos NB1 + 18 csapatos NB1/B tekinthető "profinak". Teljesen nyilvánvaló, hogy ennyi klubot/játékost nem tart el az a kevés fizetőképes kereslet, ezért előbb-utóbb meg kell jelennie az "amatőrizmusnak" ezekben a felsőbb ligákban is. Szerintem sem lehetséges ma a "tiszta" profi bajnoság.
2) Nézők - Stadionok
Évek óta általános tendencia a nézőszám csökkenése. Ez alól vannak átmeneti kivételek (vidéki csapatnak 1-2 évig jól megy ld. Zalaegerszeg), de tartósan sehol nincs olyan igény, amely jelentős stadionbővítést kívánna. Sokkal hasznosabb lenne a stadionokra szánt pénzekből több füves, villanyvilágításos utánpótláspályát építeni.
3) Fizetési, átigazolási plafon
Én alapvetően ellenzem a bevezetését több okból is.
a) ha a szintje túl magasan van megállapítva, akkor a kis klubok nagy része úgysem éri azt el, csak néhány nagy, nemzetközi kupákban induló csapatunk működését érinti. Ettől nem lesz kiegyensúlyozott a bajnokság.
b) túl alacsony szintnél már legjobb játékosainknak is meg fogja érni pl. az osztrák harmadosztályban focizni. Bajnokságunk színvonala tovább süllyedne.
c) a mai magyar fociban rengeteg "fekete" pénz mozog. Ezt semmilyen fizetési, átigazolási sapka bevezetése nem érintené.
4) EU csatlakozás
Szerintem ez már tényleg az utolsó szögeket veri be a nemzeti bajnokságunk koporsójába. A futballisták szabad munkavállalásával eddig zárt "piacok" is megnyílnak előttük, mivel több országban alacsonyabb osztályokban limitálják az EU-n kívüliek számát. Ennek megszűnésével épkézláb fiataljaink azonnal külföldre fognak áramolni.
Én a következőket tenném:
1) Utánpótlás pályák fejlesztése
Új állami vagy önkormányzati tulajdonú pályákat építenék. Csak az én életemben legalább 30-40 budapesti kiscsapat pályáját adták el, építették be.
2) A profi klubok gazdálkodását szigorúbb keretek között tartanám. Ne lehessen indulási jogot adni-venni, milliárdos TB és adó hiányokat felhalmozni, játékosokat "fekete" pénzekkel tömni.