Thulya Creative Commons License 2004.04.23 0 0 471
A csiras etkezes nem a vegan, hanem a makrobiotikus. A veganok megfozik az elelmiszereiket.

Elég kavar van, ahogy használjuk a fogalmakat.

Javaslom, használjuk ahogy a vegetáriánusok használják maguk, lásd Nemzetközi Vegetáriánus Unió.

röviden:
- vegetáriánus (magyarban még használatos a vegetárius forma): nem fogyaszt húst (de lehet, hogy tojást illetve tejerméket igen)
- vegán: nem fogyaszt állati eredetűt (egyes vegánok kerülik az állati eredetű használati tárgyakat is: gyapjú, bőrcipő, bőrülés, enyves dolgok stb.)
- lakto-vegetáriánus: mint vegán, csak fogyaszt tejet vagy tejterméket
- lakto-ovo-vegetáriánus: mint lakto, csak fogyaszt tojást vagy tojástartalmút

Tehát a vegán simán fogyaszthat csírát. Sőt. Az, hogy valaki főz vagy nem főz, az másik dimenzió. Vannak a hústevők között is "nyersevők".

A makrobiotikus táplálkozás illetve életszemlélet egy kicsit más megközelítés, bár eredetileg ici-picit megengedett a hús, hal fogyasztása, bár ahogy én tudom a haladóknak nem ajánlják. Lásd itt.

(Gondolom mekkora elmeny lehet otthon vegannak lenni.)
Mint gyakorló vegán, azt kell mondanom, hogy nem nehéz.
Gabonából (vagy közel hasonló) ami kapható: búza, rozs, zab, árpa, köles, kukorica, barnarizs, hajdina, tönköly, amarant, quinoa, kamut, bulgur, kusz-kusz és még pár más.
Zöldség, gyümölcs, hüvelyesek: ezt inkább nem sorolnám, szinte minden kapható inggombtól a kanárimadárig
Fűszer: dettó
Hús- és állatikaja-utánzatok, aki ilyet szeret: virsli, kolbász, szalámi, fasírt, burger, sülthús, sok-sok féle ízesítéssel, májkrémek, zsírok, pástétomok, tej, joghurt, gyümölcsjoghurt, fagyi stb.
Persze készételek is (tortellini, tésztára való mártások, pizzák ...).

Az ember szinte nem is tudja mind végigpróbálni a külöböző kombinációkat.

Előzmény: Törölt nick (462)