Azt írtam: ha kizárólag azt eszel.
197g az kb 20 deka. Mi a bablevest is több babból készítjük. Idézet egy szakácskönyvből: "50 dkg babot vagy lencsét 1,5 l vízben puhára főzünk. Ha lassan fő, többször utántöltünk vízet, hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen. Néhány sárgarépátés petrezselyemgyökeret is főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk. Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét, hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be. Apró, vastag csipetkét főzhetünk bele, és tálalás előtt 2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá.(Habarással is csinálhatjuk.) (Magyar Elek: Az Ínyesmester Nagy Szakácskönyve, Gondolat, Budapest, 1991, 58. old.)
A fenti recept 4 személyre szól, ergo 4 adag. (Mi nem szoktunk tejfölt tenni bele (abban úgy sincs sok vas) es nem tojással készítjük a csipetkét.) 1 adag 12 deka babot tartalmaz, ha eszel 1 adagot délben, 1 adagot este, akkor nincs baj a vasaddal.
Természetesen az ember a babon kívül mást is eszik, amiben van vas, ezt már többen többször ajánlottuk figyelmedbe (úgy látszik, ilyenkor mindig ugrik a szemed). Tudod, WHO, stb...
üdv:saultestvér