Hú!
Mivel úgy kezdted, ahogy egy Matáv-topikbeli "ellenségem" (én az ővé, nem fordítva!), jól megijedtem, hogy mit fogok én itt kapni ;-))))
Természetesen senkitől sem kívánom a megfelelő(bb) készülék kiválaztásának jogát (sőt: ésszerűségét!) elvitatni.
Kissé bonyolultan ugyan, de csak (és talán megelőzendő a vájfülüség és a hangszórókábel milyenségéig vagy még tovább gyűrűző hifista "őrjöngés" 'vájtszeműekre' történő átragadását ;-D) azt kívántam jelezni, hogy amíg örüljünk, hogy van mit néznünk, már ha van (!), mert a mérhetetlen gagyinál, ami (és most nem álszenteskedek: nagy TV-mániás vagyok - dolgoztam is az MTV-ben!) ma lejön a képről, nem iagzán a színhűség és a (nüansznyi?) különbségek számítanak.. persze ez inkább filozófiai vitaalap, technikai oldalról (is) megtámasztva.
A nagyon rossz és a nygaon jó (de még kommersz) készülékek, darabok közötti különbséget szerintem sem szabad elhanyagolni, csak az "én erre a típusra esküszöm" típusú megszólalások esetében az ergonómiától a megbízhatóságig szvsz minden fomtosabb, mint az átlagostól eltérően jó (!) képminőség megléte (vagyis az átlagos képminőséggel már az átlagember gyönyörűen tudja nézni az átlagosnál sajnos alacsonyabb minőséggel sugárzott filmeket...).
Mivel a láncban jelenleg TALÁN nem is a (házi) videókészülékek a legrosszabbak (!!!), így súlyuk is ilyen arányban kisebb - mondom: szerintem.
Tehát, még egyzser, összefoglalva: nem vitatom, hogy vannak különbségek, csak a fontosságukat kérdőjelezem meg. Egyszer, a nem is olyan távoli jövőben lesz olyan technológia, mely gyors, hatékony és 3D-s, a szemnek legmegfelelőbb képalkotást tudja az "optikai bemeneti oldaltól" az optikai (vagy akár idegi!) kimeneti oldalig.
Addig mindenki valamilyen -ista lesz, mert a kis eltéréseket erősen szubjektíven vesszük vagy épp nem vesszük észre.
Vagyis éppen inkább maximalista volnék - és amíg nem teljesül ez a (fejlődéstörténei) vágyam, addig engem már semmi sem zavar ;-D
Remegő állókép.. ugyan, Perwollal mosva! ;-D
Dropout: na azért do-s videót én még a 2E Ft-os kategóriában sem láttam (!). (Igaz: itt is szubjektívnek lehet lenni: ha nagyítóval nézem, észrevehetem ;-D )
A fényerő (nemkompenzálás: dinamika) kapcsán, mely a szlengben kontrasz-arány (;-D), például sokkal inkább düdhödt tudok lenni, és ilyen értelemben a vérprofi berendezések is kalap sz..t érnek. Mert leragadt a technoológia ép az Ottó motor előtt(!), ha bevezető hasonlatoddal élek.
És most figyelj! Jönnek az LCD monitorok (a szvsz legnagyobb átverés a VHS óta), és 20-50 év múlva az egész emberiség (ezért "jó", hogy vannak fejletlen országok!) azaz annak fejlett része szó szerint el fogja veszíteni látóterének és fénydinnamikájának kb. 20%-át. És persze a rövidlátás népbetegség lesz (már ma is az a fejlet társadalmakban, lásd Japán).
No és tegyük hozzá: messze nem vagyok Zöld aktivista (sőt!), de mégis ilyenek jutnak eszembe a témáról. És csak kívánom, hogy ne legyen igazam. (Tanulhatnánk az ipari forradalom idejéből: lásd angolkór!)
Bocs a filozófálgatásért és riogatásért, csak úgy kijött belőlem!
Üdv!
Robi
mm