camats Creative Commons License 2004.04.20 0 0 788
szülinap? Mikor?

III. Fejezet

Hideg, de száraz Március volt. Csillaggal teli éjszakák, fagyos, fehér pirkadatok, és csípős, kék napok. A rémségek cirkusza egy nagy városban játszott, ami közel feküdt egy vízeséshez. Már négy éjszaka itt voltunk, és egy hét múlva készültünk odébbállni – sok turista jött megnézni minket, valamint a város lakói is. Ez elfoglalt és jövedelmező idő volt.
Azután a hónap után, amikor először sírtam Truska sátrában, sokat sírtam Mr Crepsleyért. Borzalmas volt, - a legkisebb emlékeztetés rá felzaklatott volna - de szükséges. Fokozatosan a sírások csökkentek, ahogy megneveztem a fájdalmamat, és megtanultam vele együtt élni.
Szerencsés voltam. Sok barátom volt, aki segített. Truska, Mr Tall, Kezes Hans, Végtag Cormac, Evra és Merla, mindig beszéltek velem a nehéz időkben, megbeszélve velem Mr Crepsleyt, gyengéden visszavezetve a normális életbe.
kezeltem őt. Jobban bíztam a törpe személyben, mint valaha. Sok éjszakán virrasztottunk együtt, emlékezve Mr Crepsleyre, emlékeztetve egymást egyéni csípős megjegyzéseire, dolgokra, amiket mondott, arcokra, amiket vágott.
Most, hónapokkal később, a felállás megfordult, én voltam a vigasztaló. Harkat rémálmai visszatért. Szenvedett a gyötrelmes álmaitól, amikor elhagytuk a vámpírok hegyét, a kutatásunk elején, álmok pusztákról, karós-oszlopos vermekről, és sárkányokról. Mr Tiny azt mondta, az álmai csak rosszabbodni fognak, hacsak Harkat nem megy vele megtalálni, ki volt azelőtt, mielőtt meghalt, de Harkat azt választotta, hogy velem tart helyette a Vérszipolyok urának vadászatára.
Később, Evana segített nekem megállítani a rémálmait. De a boszorkány azt mondta, ez csak átmeneti megoldás. Amikor az álmok visszatérnek Csak egy elsimítani való dolgom volt, Harkattól bocsánatot kérni azért, ahogy, Harkatnak meg kell tudnia az igazat magáról, vagy az őrületbe kergetik.
A múlt hónapban Harkat mindig gyötrődött, amikor aludt. Fönt maradt, ameddig csak tudott – a Törpe személyeknek nincs szükségük sok alvásra – de akárhánysor elbóbiskolt, a rémálmok megtámadták, megverték és sikított álmában.
Megszakadt az állapot, amikor lekötötték álmában – egyébként átbotorkált a táboron, képzeletbeli szörnyeket csapkodva, és mindenben kárt okozott.
Hat nappal és éjjel később elaludt az utolsó előadásunkkor.
Odakötöztem a függőágyához, hosszú kötelet használva, amivel odakötöztem a karjait az oldalához, és leültem mellé, mialatt ő hánykolódott és sóhajtozott, megtörölve a zöld izzadságcseppeket, el a szemhéj nélküli szemétől.
Végül, korán reggel, a sikoltozások és erőlködések órái után a sírás abbamaradt, a szeme kitisztult, és bágyadtan mosolygott. „ Kibonthatsz engem…most. Ennyi volt ma estére.”
„Ez most hosszú volt,” morogtam, kibontva a csomót.
„Ez a problémám…nagyon hosszan aludni”
Harkat sóhajtott, kilendülve a függőágyából. „ Halogatom a lidércnyomást ameddig csak lehet, de én…hosszabban alszom.”
„Talán megpróbálhatnád a hipnózist, megint.” Mondtam. Megtettünk mindent, amit tudtunk, hogy enyhítsük Harkat fájdalmát, megkérdezve minden előadóművészt és csapattagot a rémségek cirkuszában, hátha tudnak valami gyógymódot a rémálmokra. Mr Tall megpróbálta hipnotizálni, Truska énekelt neki, amíg aludt, Rhamus bedörzsölt egy büdös repülősó balzsamot a kezére – minden haszon nélkül.
„Nem jó,” mosolygott Harkat fáradtan. „Csak egy ember segíthet – Mr Tiny. Ha visszatér és megmutatja nekem hogy…találjam meg, ki voltam, az álmaim…remélhetőleg véget érnének. Különben…” megrázta a vaskos, szürke nyaktalan fejét.
Miután lemosta izzadságát egy hordó hideg vízben, elkísért engem Mr Tall furgonjához, hogy megkapjuk a mai menetrendünket. Minden munkát megcsináltunk, amióta csatlakoztunk a cirkuszhoz, sátrakat építettünk fel, kijavítottuk az eltört székeket és berendezési tárgyakat, főztünk és mostunk.
Mr Tall megkérdezte tőlem, fel akarok-e lépni a show-ban az asszisztenseként. Azt mondtam nem akarok- furcsán éreztem volna magam az emelvényen Mr Crepsley nélkül.
Mikor jelentkeztünk szolgálatra, Mr Tall a furgon bejáratánál állt, kis fekete fogai tompán fénylettek a kora reggeli fényben. „Hallottam üvöltöttél múlt éjszaka.”
„Sajnálom.” Mondta Harkat.
„Ne tedd. Csak megemlítettem, hogy megmagyarázzam, miért nem jöttem azonnal hozzátok a hírekkel. - úgy gondoltam a legjobb, ha hagylak aludni.”
„Milyen hírekkel?” kérdeztem óvatosan. Az a tapasztalatom, a váratlan hírek gyakrabban rosszak, mint jók.
„ Látogatóitok vannak,” kuncogta Mr Tall. „Késő éjjel érkeztek, és türelmetlenül várnak.” Félrelépett, és beintett minket.
Harkattal vetettünk egymásra néhány habozó pillantást, majd óvatosan beléptünk. Egyikünknél sem volt fegyver- nem tűnt szükségesnek amióta a rémségek cirkuszával utaztunk – de ökölbe szorítottuk a kezünket, készen, hogy lecsapjunk, ha nem szeretnénk a „látogatókat”. Egyszer csak megláttuk a párt ülve a kanapén, az ujjaink ellazultak, előre ugrottunk, izgatottan.
„ Debbie,” ordítottam. „Alice! Mit csináltok itt?”
Debbie Hemlock és a főfelügyelő, Alice Burgess felálltak, hogy megöleljenek minket. Sima ruhában, farmerban és pulóverben voltak. Debbie levágta a haját, amióta utoljára láttam. Rövid és hullámos volt. Nem gondoltam, hogy jól áll neki, de nem mondtam erről neki semmit.
„Hogy vagytok?” kérdezte Alice elsőnek amikor elengedtem. Csöndesen a szemembe nézett, ellenőrizve engem.
„Jobban.” Mosolyogtam.” Ez kemény, de túl vagyok a nehezén – lekopogni.
„ Köszönhetően a barátainak.” Jegyezte meg Harkat
„És veled mi van?” kérdeztem a nőtől. „ Visszatértek a vérszipolyok? Mit mondtál a főnöködnek és a barátaidnak?” Utána, „ Mit csináltok itt?” kérdeztem újra zavartan.
Debbie és Alice nevettek a megdöbbenésemen, utána leültek, és elmondtak mindent ami azóta történt, amióta elhagytuk az erdőt és a várost. Ahelyett, hogy őszinte vallomást tett volna a főnökeinek, Alice kijelentette, hogy végig ájult volt, miután elrabolta őt Vancha March. Ez egy egyszerű történet, könnyű hozzá ragaszkodni, és senkinek sem volt oka kételkedni ebben.
Debbie keményebb kérdezősködéssel nézett szembe- amikor a vérszipoly megmondta, hogy fogva tartjuk Steve Leonardot, Debbie nevét is megmondta. Ő tiltakozott az ártatlanságáért, azt mondta, csak azt tudja rólam, hogy egy diák vagyok, és semmit nem tud Steveről. Alice alátámasztásával, Debbie storyját elfogadták, és elengedték. Követték néhány hétig, de végül a rendőrség hagyta hogy élje a saját életét.