Lady Vidia Creative Commons License 2004.04.20 0 0 239
Kedves Mindenki ! de elsősorban Petike!
Azt gondolom, hogy a VASKÉRDÉST IDEJE LENNE TISZTÁZNI EZÉRT IDE VÁGNÉK Nnéhány cikket, ami alátámasztja érvelésemet:
Milyen élelmiszereket tanácsos fogyasztani vegetáriánusoknak a vashiányos állapot elkerülésére?
Vastartalomban igen gazdag táplálékaink (100 g termék tartalmaz x mg vasat):

fekete melasz (a cukorrépa feldolgozás mellékterméke) 16,5 mg
aszalt sárgabarack 13,5 mg
búzakorpa 12,9 mg
zabpehely 11,5 mg
búzacsíra 10 mg
mazsola 9,8 mg
sóska 7,4 mg
brokkoli 7,2 mg
zöldborsó 7,1 mg
aszalt szilva 7 mg
szójaliszt 6,9 mg
köles 6,8 mg
friss élesztő 6 mg
petrezselyem zöldje 5,8 mg

Az állati eredetű élelmianyagok (pl. hal) vaskészletének mintegy 40%-a hemkötésben van, a többi, illetve a növényi eredetű táplálékokban lévő, vas nem hemkötésű. Jó vasellátottság mellett a hemkötésű vasnak kb. 15%-a szívódik fel, a nem hemkötésű vas felszívódása 4-8%. Ezt befolyásolja a táplálékban lévő aszkorbinsav, azaz a C-vitamin mennyisége, amely bevitelének növelésével fokozni lehet a vasfelszívódást.

Vegetáriánus táplálkozás mellett tehát kb. 8%-os felszívódással lehet számolni. A vasfelszívódást csökkentik többek között a tannátok (pl. csersav), így a feketekávé és tea, valamint a gabonafélék korpájában és a hüvelyesek héjában lévő fitátok (pl. csicseriborsó, babfélék), mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.

Melyek azok a gyógynövények, amelyek italunkként fogyaszthatók a vashiány megelőzésére?
verbéna (vasfű), zsurló, búzavirág, fehércsalán, csalánlé, vérosztó pimpó, pásztortáska, encián és gyökér

Sós Zsuzsanna, biológus
Margitvirág Egészségbolt és Pí-víz Centrum II. Margit krt. 58.
Tel.: 214 72 65


Az állati eredetű hem-vassal "csupán" az a probléma, hogy azért tud olyan nagy százalékban felszívódni, mert nagyon hasonlít az emberi hem-vasra, ami pedig csak belső vérzés esetén kerülhet az emésztésbe. Ilyenkor a szervezet igyekszik minél többet visszaszerezni a vér-vasból.

Csakhogy az állati vérből származó vassal becsapott emberi test, az emberivel mégsem teljesen azonos állati vasat nem képes kiüríteni!

Ezért jelentkezik a húsevő embereknél a veszélyes betegségeket produkáló vasfelhalmozódás, a hemokromatózis.

-Vass-
eredeti forrás vegetarianus.hu
felhívnám a figyelmet, hogy ezt a cikket is Biológus írta...
Dr Ganong Élettan alapjai című könyvéből ( ezt tanítják ma a magyar egyetemeken, a könyv a Medicinánál jelent meg:felnőttkorban a szervezet kevés vasat veszít ffiaknál : 0,6 mg naponta, nőknél ennek kétszerese Európában a napi vasbevitel 20 mg, de ennek csak 3-6 % -a szívódik fel ! (kb 0,6 mg)tehát a szükséges mennyiség már pl ha jól számolok 3-4g aszalt sárgabarackban benne van!!!
ui. Ugye kinézed belőlem, hogy tudom, mi a porfirin,? ezzel a megállapításoddal már tudjuk, hogy azért bemennek az infók a fejedbe :))))))
Üdvöüzlettel Lady Vidia