Elvileg már mehetnének, csak május első harmadában még jöhetnek jelentősebb lehűlések amit a fagyosszentek zárnak(Pongrác-Szervác-Bonifác). A paprika kényesebb, a paradicsom meg könnyebben fagy el :( bár jobban tűri a hideget.
Szabadföldre nem is nagyon telepítenek az ország ezen részén ez előtt a kritikus időszak előtt. (A fólia más, ott vészfűtéssel át lehet vészelni ezt a periódust és a koraiság (magasabb ár) általában kompenzálja a pluszköltséget.
Tartósan 15 fok alatt eléggé sínylődnek a palánták, növekedésük leleaasul-leáll, a betegségek hamarabb elkapják a palántákat, a vírusok a legutolsó sejtbe is eljutnak, ami az intenzív növekedési szakaszban nem mondható el.
Ezért szoktam én legalábbis későbbre igazítani a vetést, hogy május elseje előtt ne kelljen kihelyezni az állományt, mert szimpla fólia alatt húzós lenne a fűtési költség. Ha kevesebb növényről van szó, és jól izmolt végtagokkal rendelkezik a kertbarát akkor már vidáman lehet friss levegőn tartani a palántákat, legfeljebb éjszaka kell a védett lakásba vinni azokat. A mértékletesség és fokozatosság elveit azért illik követni. Főleg akkor, ha közvetlenül érheti napfény a növényeket.
(tudom, hogy augusztusban-szeptemberben akár öt fokig is csökken a raeggeli órákban a hőmérséklet, csak az már más fejlettségi stádiumban éri a dudvákat)
--
Némelyik paradicsomom a várakozásoknak ellentmondóan nagyon megugrott a hosszabb megvilágításnak köszönhetően, és félő hogy rohamos növekedésük a többit árnyékba kényszeríti. Viszza kell vennem a fűtést, mert a 20°C-os átlaghőmérséklet és a természetes fény hatására szédületes tempóban nőnek. A március 18.-ai vetésből már jó araszos (15cm-es) egyedek fejlődtek és még volna majd' egy hónapjuk. A paprikák azért jóval lassabbak, de addigra azok is méretesek lesznek.