Most, hogy visszaidéztem a dolgokat, emlékeztem Truska ígéretére, hogy átszabja az öreg ruhámat, ha lesz rá ideje.
„Kint várok” mondta Truska.”Fedd fel, és hívj, ha kész vagy.”
Sok időt töltöttem a ruha felvételével. Rurcsának éreztem felhúzni az elmúlt évek után. Legutoljára, amikor ezt hordtam, még kisfiú voltam. Akkor úgy gondoltam királyul néz ki ez a ruha, és szívesen hordtam. Most gyerekesen és ostobán nézett ki rajtam, de mivel Truska vállalta a nehézségeket, és megvarrta, úgy gondoltam jobb lesz, ha felveszem, hogy tetszek neki.
Behívtam, amikor végeztem. Mosolygottt ahogy belépett, és odament egy másik szekrényhez, és egy hosszú tollal díszített barna kalappal tért vissza. „Nekem nem van cipőm te méretedben,” mondta. „Majd késöbb szerzünk.”
Felhúztam a sapkát, ferde szögben, és feszesen mosolyogtam Truskára. „Hogy nézek ki?”
„Nézd meg magad,” válaszolta, és odatolt egy életnagyságú tükör elé. A lélegzetem megakadt a torkomban, amikor szemtől szembe kerültem a tükörképemmel. Talán a fakó fény trüközött velem, de az friss ruhámban, és a tiszta arcommal, nagyon fiatalnak néztem ki,úgy, mint amikor Truska először ellátott ezzel a jelmezzel.
„ Mit gondolsz?” kérdezte Truska.
„Úgy nézek ki, mint egy gyerek,” suttogtam.
„Ez egy része a tükörnek,” kuncogta. „elvesze néhány év.- nagyon kedves a nőkhöz.”
Elmozdítottam a kalapot, felborzoltam a hajamat, és rásandítottam magamra.
Öregebbnek néztem ki összeborzolva- táskák voltak a szemem körül, emlékeztetve az álmatlan éjszakáimra, amiket elszenvedtem Mr Crepsley halála óta. „Köszönöm,” mondtam, elfordulva a tükörtől.
Truska szilárdan rátette a kezét a fejemre, és odafordított a tükörképem felé. „Még nem végeztél.” Mondta.
„Mire gondolsz?” kérdeztem. „Láttam mindnet, amit látni lehetett.”
„Nem,” mondta. „”Még nem.” Odahajolt, és megkopogtatta a tükröt.
„Nézd a szemed. Nézz a mélyére, és addig ne fordulj el, amíg nem látsz.”
„Mit látok?” kérdeztem, de nem válaszolt.Összeráncoltam a homlokomat, hosszan belenéztem a szemembe a képembea tükörben , keresve valami furcsaságot. Ugyanúgy nézett ki, mint elötte, egy kis szomorúsággal, mint általában, de…
Megálltam, felvedezve mit akart Truska, hogy észrevegyek.A szemeim nem csak szomorúnak tűntek- teljesen hiányzott belőle az élet, és a remény. Mr Crepsle szeme, mielött meghalt, nem nézett ki így. Most már értettem, mire gonoldt Truska, amikor azt mondta, az élő is meg tud halni.
„larten nem akarta ezt,” mormolta a fülembe, ahogy bámultam az élettelen szemet a tükörben.” Ő szerette az élet. Azt akarta, hogy te is szeresd. MIt mondana, ha láttná ezt az élő-de-halott nézést, és ez csak rosszab lesz, ha nem állítod meg.”
„Ő…ö…” Egy mélyet nyeltem.
„Üresség nem jó,” Mondta Truska. „Meg kell töltened a szemed, ha nem vidámsággal, akkor szomorúsággal, és fájdalommal. Minden gyűlölet jobb az ürességnél.”
„ Mr Crepsley zat mondta nekem, ne hagyjam eluralkodni az életemen a gyűlöletet,”
mondtam azonnal, és rájöttem, hogy ez az első alkalom, hogy kimondtam a nevét, amióta megérkeztem a rémségek cirkuszába.
„ Mr Crepsley,” mondtam újra, lassan, és a szem a tükörben összeráncolódott. „ Mr Crepsley,” leheltem. „ Larten. A barátom.” A szemhéjam most remegett, és könnyek gyűltek a peremén. „ Meghalt,” nyögtem, Truska arca felé fordulva.
„Mr Crepsley meghalt!”
Ezzel karjaiba vetettem magamat, a karjaimat a dereka köré fontam, és sírtam, úgyhogy végül a könnyek az én bánatomat fejezték ki. Hosszan sírtam, és erősen, és a nap egy új reggelre kelt fel, mielőtt kisírtam magamat, és a padlóra csúsztam, ahol Truska egy párnát csúsztatott a fejem alá, és egy furcsa, szomorú dallamot dúdolt, amint lecsuktam a szemem, és elaludtam.