petike23 Creative Commons License 2004.04.16 0 0 97
Szia Thulya,

/OFF
előszőr is üdv itt a neten, most vettem észre, hogy személyesen is ismerjük egymást: egy évig a vegy. karon voltam kutató és rendszergazda, Te pedig az eik-ban SysOp.. amikor átálltunk 5-ös Novelre :)
/ON

Természetesen a szervezet tud raktározni, de nem egy egész télen keresztül. Vízoldható vitaminokat (ide tartozik a B12) pedig ugyebár nem. A vas is gyorsan kiürül, bár vannak a szervezetnek vasraktárai (elsősorban a lép). Ez nőknél fokozottan játszik ugyebár (menstruáció, terhesség).

Leírtad a kulcs-gondolatot: természetesen minden tápanyagra, vitaminra, nyomelemre találhatunk olyan növényt, ami _valamilyen_ (bármilyen kis) mennyíségben, de tartalmazza, (vagy ha nem, akkor géntechnológiával elő lehet állítani) kérdés az, hogy: mennyi tormát, vagy algát kell(ene) megennem, hogy bevigyem a szervezetembe a szükséges napi mennyíséget ?

(mellesleg, ha tormából sokat eszel (tehát nem csak "ízesítéshez" szüks. mennyíséget), az eléggé gyilkolja a gyomrodat.. a torma tipikusan ízesítésre, és nem rendszeres, nagymennyíségű fogyasztásra szolgál.

" (pl. B12-re egyes algafajok, bizonyos élesztőkészítmények). "

Szerintem már régen rossz, ha valamilyen "készítmény"-t eszel. Akkor már ehetnél szintetikus vitaminokat is.

" Nem láttam még vegetáriánust fehérjehiánnyal bajlódni. "

Ahogy előttem is írták: ezek a hiánybetegségek külsőleg nem jelentkeznek radikális formában (leesik a fülem, stb.), hanem a szervezetet gyengítik. Az avitaminózis (teljes hiánya valamelyik vitaminnak) látványos (skorbut, pellagra, beri-beri, angolkór, stb.), a hipovitaminózis (amikor kevés van), már nem ilyen jól látható, de ugyanolyan káros.

" B12 vagy vashiány, illetve felszívódási probléma már jóval gyakoribb lehet szerintem "

A B12, vagy vashiány is "elég gond", pl.:

(idézet)
A vashiányos állapotok klinikai következményei.
A vashiány a haematológiai változásokon túlmenôen számos egyéb tünettel jár együtt. Terhes nôk hiányos vasellátottsága esetén nô a koraszülések gyakorisága, és a kis testtömeggel születôk aránya, jelentôs a perinatális halandóság is (2, 3). Vashiányos csecsemôk, kisgyermekek mentális és motoros aktivitása lelassul, az iskolás korú gyermekek teljesítménye elmarad az egészséges átlag eredményeitôl. A csecsemôkori vashiányos vérszegénység, hacsak rövid ideig is áll fenn, adequat vasterápia ellenére is a szellemi funkciók irreverzibilis csökkenését eredményezi (1). Zavart szenved a sejt közvetített immunitás, a leukociták baktérium fagocitáló funkciója, csökken a bakteriális fertôzésekkel szembeni ellenálló képesség, az állóképességet igénylô fizikai teljesítmény is (4).

(idézet vége. forrás:Országos Onkológiai Intézet, http://www.old.sote.hu/htsz/tulok.htm)
Szerintem ezt elfogadhatjuk hiteles, és pártatlan forrásnak.

" Nekem pl. vastöbbletet hoztak ki tavaly ősszel. "

Nincs olyan, hogy vastöbblet, a fiziológiás (szükséges) vasmennyíségen felüli mennyíség KÁROS.
Kiürülési zavar okozhatja (amit pedig a hiányos táplálkozás..)

(idézet)
A vastúlterhelés klinikai következményei
A vashiányos állapottal szemben a vastúlterhelés számos olyan patológiás elváltozást indukálhat, amelyek rizikótényezôként szerepelnek etiológiai szempontból egymástól távolálló kórképekben. A vastúlterhelés legnagyobb kockázata primer, genetikailag determinált hemokromatozisban van, ahol a gyomor-bél rendszer elvesztette vasfelszívódást szabályozó képességét, és ezért a korlátlanul felvett vas felhalmozódik a májban, hasnyálmirigyben, szívben és bôrben. A betegség hosszú idôn keresztül latens, majd különbözô klinikai képekben (pigmentált bôr, cirrhosis, diabetes, szívelégtelenség, artritis stb.) manifesztálódik. A legújabb kutatások eredményei összefüggést találtak a vasraktárak feltöltôdése és egyes daganatos megbetegedések elôfordulásának gyakorisága között is (5, 6). A vastúlterhelés segíti a tumorok növekedését, pozitív összefüggés tapasztalható a szérum ferritin koncentráció és a hepatocelluláris karcinoma között, bár nem növeli a tumoros halálozás kockázatát. A magas szérum transzferrin szaturáció esetén pedig megnövekedik a kolorectális és tüdôkarcinomák kockázata (1). A telített vasraktár és a magas szérum LDL koleszterin szint együttes jelenléte fokozottan növeli az akut miokardiális infarktus elôfordulásának gyakoriságát (7, 8). Az a tény, hogy a genetikai determináltságot kivéve a túlzott vasbevitel etiológia szempontból egymástól távolálló kórképekben patogenetikai tényezô lehet önként felvetette a kérdést, hogy a fokozott vasbevitel, milyen celluláris, sejtszintű károsodásokat idézhet elô. Napjainkban e ténynek egyik legelfogadottabb magyarázata a vas és a szabad-gyökök termelôdésének kapcsolata.
(idézet vége, a forrás ugyanaz)

Tehát: sem a túl sok, sem a túl kevés vas nem jó, meg kell találni az egyensúlyt ugyanúgy, mint a növényi és állati eredetü táplálékok között..

Üdv: Petike23

Előzmény: Thulya (96)