Kedves 8472-es faj!
Cégautó adó.
Ez kb. olyan, mint az EVA. Az állam beismeri, hogy képtelen betartatni a szabályokat, emiatt máshogy vesz le pénzt a vállalkozóktól. Ezt próbálták meg most a cégtelefonadó bevezetésével is. Szerencsére nem lesz belőle semmi.
Mellesleg a cégautó cégautóadóval még mindig olcsóbb, mintha adózott jövedelemből kellene megvenned és használnod. Az útnyilvántartás meg nem járható út, nem lehet ellenőrizni.
Nem egyszerű a probléma.
"A munkáltó általában fizeti a bejárást. "
A faxt fizet általában. Általában nem fizet. Akik meg távolabbról ingáznak sokszor ezért repülnek.
"Mellesleg a vállalkozó nem a munkábajárását költségeli, hanem azt, hogy munkát végez."
Persze, de a munkábajárás is költésges. Mellesleg pl. az én munkámmal is rohangálnom kell a városba néha, amit a kutya sem tértít meg.
"Te mint alkalmazott megfizeted, hogy kiküldetésbe mész, vagy, hogy oda viszik neked helybe a munkát?"
Hát mint mondtam, sokszor semmit sem fizetnek.
De nem akarok itt vállalkozó vs. alkalmazott vitát nyitni, mert mindkét réteg szív a maga módján.
"Ezt honnan gondolod? Egy alkalmazott nem lehet egyik napról a másikra ugyanott vállalkozó. Az rögtön bukta. "
Nem is a kiskeresetű alkalmazottakra gondoltam. Hanem pl. a középvezetői rétegre, akik pl. ezután vállalkozói formában írnak újságot, adnak tanácsot, etc... Ez jobb a munkahelynek (kevesebb adminisztráció), jobb az alkalmazottnak, de xar az államnak. Én zömmel ilyen EVA-sokat ismerek. De jó lenne konkrét adatokat tudni, de nem hiszem, hogy ez publikus lenne.
Az adózás célja ma szerintem a túlméretezett és életképtelen állam eltartása.
WNS