Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.04.16 0 0 26
Kedves 8472-es faj!

Ez az indexcikk jól rímel az EVA-val kapcsolatos problémákra.

http://index.hu/gazdasag/magyar/evakev040416/

Szerintem az EVA nem más, mint egy besimerés. Az állam beismeri, hogy képtelen a saját maga által felállított törvényeket betartatni.

Az autó- és telekommunikációs költésgek leírásával kapcsolatban nem vagyok együttérző. Rengeteg vállalkozót ismereke (bár magam alkalmazott vagyok) és MINDEGYIK saját magánjellegű céljára is használja az autóját, a telefonját, stb. Ez kb. olyan, mintha egy alkalmazott a bruttójából leírhatná az autója benzinköltségét, amortizációját, szervizelését, etc...

Mindezt az alkalmazottak adózott jövedelemből kénytelenek állni. Azaz ha alkalmazottként autóval megyek be dolgozni, az nekem jóval többe kerül, mintha a vállalkozó menne be kocsival dolgozni. Amíg a magáncélú és vállalkozási célú autózást, telefonálást nem lehet megkülönböztetni, addig nehéz ebben bármit is tenni. Ugyanez kvázi vonatkozik a ruházkodásra is, pl. én nem kaptam sohasem ruhapénzt.

De ezzel együtt a probléma az, hogy a válallkozásokat terhelő adók irreálisan magasak (mert a beszedésük nem hatékony), és emiatt a becsületesen adózók versenyhátrányba kerülnek. Erre is céloztam egy korábbi hozzászólásomban, amikor ennek a negatív szelekciós hatását boncolgattam.

Ráadásul egy vállalkozást 100 féle helyről sarcolnak meg 1000 féle jogcímen. Szertinem az egyéni vállalkozók és kisvállalkozások számára egy féle adó kellene, a nyereségadó (ennek egy része mehetne az önkormányzatnak, más része meg a központi költségvetésbe). Ennek persze lennének feltételei, hogy ne lehessen céghálózatokon, offshore cégeken keresztül a nyereséget eltüntetni, és a költségek elszámolása is nagyon szigorúan be lenne tartatva.

Szóval szerintem az EVA félmegoldás, egy a vállalkozásokra normális terheket rovó adórendszer kellene, amely egyszerű, és tűzzel-vassal betartatják. Szerintem egyébként az EVA nem lesz hosszú életű dolog.

Ma az EVA-zók nagy része nem is igazából vállalkozó, hanem freelancer típűsú értelmiségi, akinek a bevételét alig terhelik költségek, így gyakorlatilag a jól fizető alkalmazotti státuszát cseréli le az adózási szempontból kedvezőbb EVA-s vállalkozói státuszra.

Olyan adórendszer a jó, amelyben egységnyi nyereségből/munkabérből ugyanannyit adózik valaki, akár vállalkozó, akár alkalmazott.

WNS

Előzmény: 8472-es faj (22)