Szia petike!
Tisztában vagyok vele, hogy műtrágyáznak. Igyekszem is kerülni azokat. A biopiacon még mindig finom almát kapok (tudom, hogy tápanyagértéke már nem az őszi).
Minden gyümölcs szezonális... ;-) Persze, hogy nem elég egyszer enni, de a szervezet raktározni is tud, főleg a zsírban oldódókat, a szezon pedig nem 1 napig szokott tartani, még dinnyéből sem. Mindamellett, te a gyümölcsforrásokra kérdeztél rá konkrétan, én csak azt soroltam. A sárgarépa például elég jól eloszlik az év során, ha az A vitamint nézzük.
Jómagam ott nem tartok, hogy itthon Magyarországon gyümölcsevőként éljek: eleve nem ezt adja az itteni éghajlat, a helyben megtermő növények. Azt legfeljebb délebbi területeken tudnám elképzelni.
Attól, hogy a legjobb forrás valamire a máj, attól még van alternatíva, ami a vegetáriánus számára elfogadható.
A hazipatika.hu pedig nem sorol alternatívákat (pl. B12-re egyes algafajok, bizonyos élesztőkészítmények).
horseradish: torma, cucumber: uborka , mind ritkán fordulnak elő idehaza... ;-) (Fordításhoz jó segítség: http://dict.sztaki.hu/index.jhtml).
Szerintem nem kell mindennap fogyasztani, hisz a szervezet tud raktározni, biztos vagyok benne, hogy van még jó pár forrás (lásd olajos magvak, gabonák). Nem láttam még vegetáriánust fehérjehiánnyal bajlódni. B12 vagy vashiány, illetve felszívódási probléma már jóval gyakoribb lehet szerintem. Bár ez is csak az étrend kérdése. Nekem pl. vastöbbletet hoztak ki tavaly ősszel.
Üdv,
Thulya