Kicsit gondolkodtam a dolgon...
Szóval az adócsökkentésről továbbra is az a véleményem, hogy azt nem lehet a liberális jelzővel felcimkézni.
Az adócsökkentés jelen esetben viszont hasznos eszköz lenne egy messzemenően liberális alapelv érvényesüléséhez, amit úgy hívnak, hogy közteherviselés.
Egy liberális gazdaságpolitika ugyanis pontosan arra hivatott, hogy kiismerhető, stabil és igazságos feltételeket teremtsen a szabad versenynek.
A szabad veseny része, illetve ehhez elengedhetetlen, hogy a különböző jövedelmek ugyanolyan mértékben adózzanak, illetve az, hogy az egyes rétegek adóztatásában, illetve az adóbeszedés hatékonyságában ne legyenek különbségek.
A jelenlegi rendszer továbbra is arra épül, hogy az alkalmazotti réteget jól leveszik, a kisvállalkozói rétegtől pedig annyit, amennyit csak be bírnak hajtani. (Újabban bejött az EVA, amely szerintem egy olyan kiskapu, amellyel rengetegen visszaélnek, gyakorlatilag legalizált adókikerülési módszer, szvsz meg kell szüntetni.) A nagyvállalkozói réteg az egyetlen, amely kvázi annyit adózik legálisan, amennyit óhajt.
Szerintem egy "igazi" liberális párt az arányos közteherviselést tegye jelszavává, amelynek az eszköze lehet az adócsökkentés. De ennek a forrását is meg kell jelölni.
Ez utóbbi pedig alapvetően népszerűtlen a posztkádárista társadalmunkban. Mert ez jelenti az elit érdekeinek megnyirbálását, az államilag asszisztált lenyúlások megszüntetését (lásd pl. a Magyar, Csillag minisztériumok "ügyeit"), és a különböző címeket utalt, sokszor korrupcióval és átláthatatlan adminisztrációval terhelt szociális juttatások rendszerét.
Ezt a helyzetet nevezem én satueffektusnak. A jelenség abból adódik, hogy a középrétegek érdekei a szegény rétegek és az elit érdekeivel ellentétes. Emiatt az elit a szegény rétegekkel kvázi össze tud fogni. Mivel a szegények + elit nagyobb tömeget és gazdasági erőt képvisel, mint a középréteg, ezért demokratikus úton a középréteg érdekei nehezen jutnak érvényre. Csakhogy a középréteg züllesztése a latinamerikanizálódás irányába hat.
Jó példa erre az MSZP támogatói bázisa, amiben nagy számban fellelhetők a posztkádárista lúzerek és a régi, illetve új elit is.
Na kicsit elkalandoztam a témától.
Wouldnotsayso