Kedves aco!
Ez nem jó megközelítés. A legliberálisabb megoldás a gondolatmeneted alapján az, ha az adót 0-ra csökkentjük, ez azonban nem liberalizmus, hanem anarchia.
Én pl. nagyon liberális társadalmaknak tartom a skandináv társadalmakat, mégis ott magas és progresszív adók vannak. De liberális társadalom az USA és Nagy-Britannia is, ott pedig alacsonyak az adók. A Skandináv országokat inkább lehet egy szociálliberális, míg az angolszász országokat pedig jobboldali liberális rendszereknek beállítani. De ebből is látszik, hogy az adók mértéke nem mutat összefüggést azzal, hogy egy társadalom mennyire liberális.
Másik példa. Úgy tudom, hogy Szaud-Arábiában és Észak-Koreában nincs jövedelemadó. Most akkor ezekben az országokban liberalizmus van?
Az adócsökkentés a nyugati demokráciákban elsősorban a konzervativizmus jelszava. De az, hogy az adócsökkentés mely rétegeknek használ, azt az adócsökkentés módja határozza meg, nem mindegy ugyanis, hogy mely rétegeknek juttatok többletforrásokat.
Az adócsökkentés gondolatával, és az SZDSZ-es TERVEZETTEL amúgy én is messzemenően egyetértek, mert az SZDSZ végre felismerte azt, ami a FIDESZ kormány sok hibája mellett az akkori kormány egyik nagy érdeme volt, azaz hogy erős középtréteg nélkül nincs felemelkedés.
Persze, mint említettem, az SZDSZ-nél ez csak egy lózung, és az adócsökkentés forrása továbbra sem látható, így meg hiteltelen a dolog.
ó
WNS