5. Tudtommal azért elég sok növényben relatíve magas mennyiségű, jó minőségű és elég sok aminosav megvan, még az eszenciálisokból is (pl. olajos magvak, csírázó növények, szójadolgok - már ami nem savazással és vagy lúgozással előállított -, gabonák (quinoa, amarant, köles, tönköly).
Nem hiszem, hogy nagyon nyögvenyelősen kéne összeválogatni. A szervezet úgy is raktároz. Gabona, hidegen sajtolt olaj, zöldség. Rengeteg kombináció, nagyon sok ízféleség.
Jó pár népcsoport évszázadok vagy inkább évezredek óta vegetáriánus (lakto vagy akár vegán), nem mai tudományos alapokon dobta össze a kajáját, mégis itt van, egész jó kajáik vannak különösebb szenvedés nélkül. Nézzünk meg egy jó pár vegán indiai kaját. Változatosabb mint a jó mai magyar húst-krumplival esetleg krumplit-hússal...
Érdekes, hogy az amerikai illetve kanadai dietetikusok szövetsége szerint egész elfogadható a vegetarianizmus, a vasnál sem látják annyira jelentősnek a problémát (lásd a cikkben a megfelelő részt), magyarul összehozható.
Meddig élnek az eszkimók? Nem hiszem hogy sok 100 évest találnál köztük. Pedig ők is nyugodtan élnek.