Sziasztok kedves rovatlakók!
Örülök, hogy újra itt vagyok. Üdv a kevés réginek, és a sok újnak!
Most volt szerencsém befejezni Bogár könyvét, amely úgy tűnik az elhallgatás stádiumában van. Az Osiris adta ki, én csak körülményesen tudtam hozzájutni. Szerintem alapmű.
Az ok, ami miatt itt indítom a topic-ot kettős. Egyrészt nyilvánvaló politikai mondandója miatt a politikában pillanatok alatt botrány topic-á válna, másrészt alapvető filozófiai indíttatása miatt.
Aki a szaftosabb, mondhatni megdöbbentőbb realizmusra vágyik, az a századik oldal környékén kezdje el olvasni a könyvet, ott a világ horrorisztikus lenyomatát kapja. Aki az okokra kíváncsi, az az alapvető filozófiai meggondolások miatt olvassa el az első száz oldalt, elsősorban az első száz oldalról szeretném, ha elmondanátok a véleményeteket, de természetesen kíváncsi vagyok a véleményetekre a könyv egészét illetően is.
Mivel a gondolat, ami köré a könyv épül, a görög kultúrkörből ered különösen kíváncsi vagyok a Platon topic lakóira, akik nyilván hozzáértőbben tudnak beszélni a kérdésről.
Mivel a szerző kiemeli a keleti világ, India, Kína mindennek ellenálló kulturális stabilitását kíváncsi vagyok a buddhistákra, a keleti filozófiával kapcsolatban állók véleményére is. Már csak azért is, mert a létrontó tendenciákkal szemben talán a kelet tud utat mutatni.
Külön érdekel az iszlám kultúrával rokonszenvezők véleménye, akiknek bázisa napi harcban áll az uralkodó erővel.
Természetesen kíváncsi vagyok a keresztény véleményekre is, látva pl. II. János Pál pápa alapvető hozzáállását a globalizációhoz.
Hangsúlyozom, mindenekelőtt a filozófiai jellegű alapvetésre vagyok kíváncsi.
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a topic-ot nekem kellene elindítanom, de érzékelve a csendet a könyv körül, mégis megteszem. Nem természetes ez a nagy csend. Vagy csak vihar előtti ez a csend?!
Először is azt szeretném kérdezni, hogy kik olvasták már a könyvet?
Üdv:
decibel