CORTEN Creative Commons License 2004.04.07 0 0 240
Egyszer láttam egy mórahalmi kertész faszit, igen nagyban (minimum 1ha , ha nem nagyobb üvegház/fólia) termel paradicsomot. Őnála 12L-es, müanyag vödrökben , tiszta tőzegben, csepegtetéssel nő a paradicsom. Volt amiből két tő volt egy vödörben, volt amiből csak egy.(viszont azt is két száron nevelte, 10hónapon kereszül. (tövenként 12-14Kg-ot szedett, igaz, nem pirosan, hanem fehéren szedte)
No, ebből kiindulva , nem ilyen intenzív módon termelve, jó minőségű földben, megfelelő tápoldatozás mellett, egy tőre doszt elég valami 20-25 max30 cm mély, nagyjából olyan átmérőjű edény. Kisebb méretnél kicsit sűrűbben kell (gondolom) tápoldatozni. Én 20x20-as edénynél kisebbe nem tenném. A determináltak általában eléggé koncentráltan teremnek. Egy nem túl elnyújtott hullámban érik a termések zöme, a nagyüzemi szabadföldi fajták ilyenek, a szedés időzíthetősége miatt. A TinyTim emlékeim szerint nem folytonnövő. (ezért is ajánlják balkonra, erkélyre, ablak elé.)
Ha a mókusok elé vetsz se tudom megmondani pontosan , hogy mennyi termés várható egy bokron.
A paradicsom esetében a terméskötés függ a hőmérséklettől és páratartalomtól. Ha száraz meleg van a bibékre hamar rászárad a ragacs, és a pollenek kevésbé tudnak megtapadni, 30-35 fok felett jóformán az összes virágot elrúgja. Tehát: elő az ecsetet, aztán zümmögni!
A paprika cserépmérete megint fajtafüggő, én még nem termeltem egy-két speciális esettől eltekintve cserépben. látni viszont láttam 12-es purhab kockában csepegtetett paprikát is, 1.8 méter magas volt, metszették. És nagyon szar volt az íze, ill. nem is volt neki.
MÁS
---
Talajtakarás:
A fekete fólia alatt a legkisebb a felmelegedés! Bármi meglepő is. A geotextilt nem ismerem, szvsz a fekete fólia vagy a füstszínű olcsóbb, bár élettartam tekintetében lehet eltérés. A paprika eléggé kényes a tápközeg oxigéntartalmára (vagyis levegősségére) ezért nem biztos, hogy tökéletes neki a takarás, bár tegnap olvastam takart, síkfóliás paprikázásról, ott jókat írtak. Van még a fekete-fehér takarófólia, kifejezetten zárt termesztőberendezések alá. A gyomosodást gátolja (átláthatatlan, viszont a felső fehér réteg visszavweri a fényt, így javítja a fényviszonyokat a termesztőberendezésben.
A szerves talajtakarókkall, mulcsokkal, egyebekkel (faforgács) óvatosan, mert a pentozánhatás tetszik nem tetszik de működik, azután meg trágyázhatsz ezerrel nitrogénnel meg amivel akarsz. Nem véletlen, hogy a szántóföldeken komoly probléma a növényi szármaradványok sorsa. Nem viccből égetik el, ahelyett, hogy rendszeresen bedolgoznák a szárzúzó által aprított maradékot. VCannak baktériumkészítmények amiket pl. jól lehet cellulózbontásrta használni, de ez háztájiban nem igazán járható. Érdemes először komposztálni, és az érett/félérett komposztot alaklmazni.
Ez az én meglátásom, nem törvényszerű, hogy ne tévedjek.
Előzmény: KILGORE TROUT (239)