CORTEN Creative Commons License 2004.04.07 0 0 238
Nekem a fólia alatt (tudom, hogy hülyén hangzik ez mindig leírv, de szabadban lehet, hogy másként fog kinézni) egyetlen kis karót tettem mellé, nem alakítottam (nem kacsoltam) szép formás gömbölyded bokrot alakított ki, olyan 40cm-es átmérővel. Elég sok termést érlelt, viszont kevésben volt mag. Ami partenokarp módon nőtt az kisebb, tömörebb termést adott, amiben volt mag az valamivel nagyobb lett. Szerintem kicsit szabályozni lehet a formáját néhány oldalhajtás leválasztásával. Nekem minimum féldetermináltnak, de inkább determináltnak tűnt.
http://consumer.yates.com.au/seedsandbulbs/variety.asp?variety=243 pl. itt is írnak róla. Meg elég sok helyen, bár van ahol eltérő adatok vannak, de általában a 60-70cm-t jelülik meg magasságnak.
Ha metszed a paradicsomot akkor pont csökkented a bokrosodást. A metszés jelentősége inkább a folytonnövő fajtáknál jön elő, amikor kezelhető méretre kell redukálni a burjánzó tövet. A determináltakat esetleg kicsit lehet ritkítani, de úgyis alacsonyaz záródik a hajtásrendszer, és elég jól formált bokrot ad. A féldeterminált fajtáknák ugye meg köztes megoldást kel keresni.
A folytonnövő fajtákat én legtöbbször egy max, két hajtáson eresztem el, különben kiszorulnék a fólia alól. Így egyenletes, a teret jobban hasznosító, felfelé terjeszkedő tövet nyerek. A korai , arasznyi méretű oldalhajtásokat ledugva még termő palántákat lehet nyerni. Igaz, a teljes termésmenniséget már nem adják le, de pótlásnak, kiegészítésnek jók. Egyedül a középső, a fő hajtásra érdemes vigyázni, mert 2m-ig arra is szükség van. Utána azt is ki lehet törni, bár amúgy is lassul a növekedése. Utána jöhet egy alacsonyabban újból kitört oldalhajtás. Kis gyakorlattal, és sok munkával jól lehet kezelni a paradicsomokat.
Előzmény: KILGORE TROUT (236)