csinnnKA,
cac424 mindent megválaszolt, és a bálintgazdán, a mindenhéten szüretben te is elolvashatod a lényeges dolgokat. tehát a spenótnak mindig a nagyobb (gyerek tenyérnyi /2-4éves/)leveleit téped le, amennyi éppen kell, és majd rá fogsz jönni, hogy mikor kell majd felszedned gyökerestől. ne izgulj, észre veszed majd.:-)
Borsó: érdemes lesz locsolnod, mert több lesz rajt a termés, a másik dolog, hogy vhonnan emberrel vágatsz akác,v. tökmindegy milyen ágakat (csak szétágazzanak) és ezeket leszúrod a borsó sorok közé (pl 60 centinként). ettől mondjuk nem lesz szebb a kerted, viszont a borsó a kacsaival felkapaszkodik rajt, és nem fekszik el egymáson. cac424-nek igaza van, nálunk a tavaszi és az őszi termésből eszünk 3 főzeléket meg két levest, aszt annyi, de legalább a gyerekek elvannak a borsófejtéssel. Viszont én azért a paprika alá leásnám most azt a trágyát. valahol azt olvastam, ha csak ki van terítve a föld tetejére a cucc, akkor napról napra fogy belőle a tápanyag, szóval az ásást vagy most vagy ősszel nem kerülheted el (egyébként sem elég a kapálás, főleg a répa, petrezselyem miatt)
a férjednek meg az ásó mellett a helye!
a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
répából a rövid teny.idejő a nyerő, mert a koraiak vannak inkább tele nitráttal, télen meg eszed a piacit. Én tavaly véletlenül vetettem (a spenót magok közé keveredett)és most már szépen növekedik (van vagy 3centis gyökere). ez a legrosszabb az egész veteményesben, hogy érzed az idő múlását. most elszórod, nyár közepén majd szeded, aztán felásod a helyét és már veted a jövőévit, amit fél óra alatt felzabálsz jövő nyáron, amikorrais egy évet öregedtél. Bocs.
még a fagyos spenótról: télen érdekes volt kinézni a kertbe és látni a fehérre fagyott földben a jeges saláta meg spenót leveleket. mínusz tízben hihetetlennek tűnt, hogy még élnek. pedig, ahogy írtam, már ett(ünk) is belőle. kemény télen egyébként nem árt fóliával, fűvel takarni, csak be ne gombásodjon alatta!