Idike összekeversz valakivel, én aztán soha nem mondtam, hogy az anyatej csodaszer, éppen azt mondtam, hogy a gyerek táplálására alkalmas dolog, és az a dolga, hogy megtöltse a gyerek gyomrát. Én azt mondtam, hogy ha nincsen anyatej, akkor tápszeren is felnő a gyerek, meg azt, hogy ezt a 98 százalékot - de még a 90-t sem fogadom el.
Mégpedig éppen amiatt, mert már közel sem élünk természetes módon, nem is lehetne. Próbálj meg ygüjtögetni és növényeket, bogarakat eszegetni, küldd a férjed vadászni, nyúzzátok meg a nemtudommit (tán kutyát? Arra legkönnyebb vadászni manapság, mammutok meg szarvasok, effélék nemigen akadnak), készíts belőle magadnak ruházatot, csiholj követ, hogy legyen tűz, a legelső darabos táplálékokat csócsáld össze a szádban és a nyáladdal összekeverve add a gyereknek... ugye milyen nevetségesen hangzik?
A szoptatást nagyon is befolyásolja a stressz, és a civilizációs ártalmak, és még sok minden.
Épp a napokban interjuvoltam meg a 4gyerekes barátnőmet, róla aztán nemigen lehet elmondani, hogy ne mindig a természetes régi paraszti szabályok szerint élt volna, azt mesélte, hogy az első és a harmadik gyerekét a harmadik hónap végéig tudta szoptatni, utána nem, a második és a negyedik gyerekét pedig egy percig sem, mindkettővel egy hét szoptatás után ment be a csecsemőgondozóba próbaszopásra, nem volt egy grammnyi teje sem. Viszont nagyon stresszes körülmények között élt, arra emlékszem.