roszics Creative Commons License 2004.04.05 0 0 24
csinnka,
valamit elcsesztem, mert délelőtt írtam egy egész litániát, és most nézem, hogy sehol semmi. Tehát durván:
a spenóttal az a helyzet, hogy x óra napsütés hatására elkezd magot hozni, és ez jó akkor, ha a magjáért vetetted, egyéb esetekben nem kívánatos. Ezért kell nagyon korán vetni (retekkel, salátával ugyan ez van). A legjobb ősszel elszórni, akkor télen már elég erős, addig szedheted is, a fagyokat pedig elég jól bírja. Én az előző-előző hétvégén már főztem belőle főzeléket, bár utálom. Célszerű 4-5 napos késésel vetni, ha sokat akarsz, vagy mélyhűtőzöl aratáskor. Ha most állsz neki, akkor még talán belefér 1-2 szedés, de több biztosan nem. Javaslom, hogy szórd el egyszerre mindet, aztán egyet meghagyhatsz magnak az őszre.
Én most vetettem új-zélandi spenótot,olyan a magja mint egy tujáé. állítólag bírja a napot, ha vkinek van felőle tapasztalata, szívesen fogadom.
vegyszer: lehet, hogy nálam a trágya miatt volt ennyi élősködő, de még egyszer mondom, ha emiatt kell majd a piacon retket venned, akkor nem jársz jobban.
petrezselyem: jól gondolod, csak ledugod, aztán lassan vághatod a zöldjét, azért a metélő petrezselyem mostani vetését mindenképpen javasolom. nyáron "halálra zabálhatjátok" magatokat belőle. a normál petrezselyemnél sokkal jobb az őszi vetés. viszont bazi kényes a porhanyós mélyen felásott földre. a tavaly tavaszi két sorból jó ha lett 4 szál, amit meg most ősszel szórtam két sort, a hétvégi ritkítás után még csináltam a "sűrűjéből" + kettőt. Kicsit beöntöztem és már szépen zöldellnek az átültetettek is.
korai még kiültetni a paradicsomot, de főleg a paprikát. a paprikát viszont keményen kell majd locsolnod, és trágya is kellene, ha enni is akarsz róla. én azért ásnék alá valamilyen lájtos komposztált cuccot.
üdv