" Na ez az. Milyen gyakran? "
Kb. heti 1-2 alkalom.
" hiszen a virsli meg a parizer is hus. "
Ne egyél virslit meg parizert. Inkább valami növényt. A virsli és a parizer nem hús. El sem hinnéd, hogy mennyi minden van benne.
Szójafehérje, zselatin (hogy összeálljon), vérpor, szinezék (!), füstaroma, ízfokozó.
A legjobb esetben bőrkepép.
A gyártók nem minden esetben tüntetik fel az összes összetevőt. Egyszerűen jobban megéri kifizetni nekik a birságot, csak menjen az árú.
Ezt most nem tőlem tudod: a Wiesbader virsli az egyetlen Magyarországon, ami megfelel a tradicionális "virsli" jelentésének. (Nyugaton van több is..)
Csak jó minőségű, igazi húst vegyél, inkább keveset, de jót.
" Nem hinnem, hogy annyira nehez lenne egy komplett es egeszseges vega etrendet osszeallitani. "
Akkor rajta ! :)
Az aminósavak, vitminok, ásványi anyagok meleltt a rosttartalomra is ügyelj !
Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy melyik növényben találsz hem-vasat.
" En errol meg csak vega forrast olvastam, de allitolag hosszabb eletuek, egeszsegesebbek a vegak, kevesebb kozottuk a rakos pl "
Olvass el egy-két elfogulatlan szaklapot is.
Természetes, hogy a vega lapok a vega táplálkozást dicsőítik.
A túlzott, zsíros hús fogyasztása egyébként nagyon káros, egyrészt vastagbélrák, másrészt érelmeszesedés szempontjából. Nem szabad átesni a ló egyik oldalára sem. A hús teljes megvonása viszont egy seregni hiánytünetet produkál.
A tehén növényevő, van bendője, ahol a szimbiotikus baktériumok lebontják a cellulózt.
Hosszú a bélrendszere, hogy a nehezen felszívódó növényi anyagok, aminósavak fel tudjanak szívódni.
A tigris (és minden macskaféle) húsevő: rövid a bélrendszere, az állandó húsfogyasztásra van "optimalizálva".
Az ember a kettő között helyezkedik el, mind fogazat, mint emésztőrendszer ügyében.
A túlzott húsfogyasztás ugyanolyan káros az emberi szervezetre, mint a húsnélküli táplálkozás.
A mi kultúránkban az elhízás (+dohányzás, +alkoholfogyasztás) a fő kockázati tényező, de ettől még nem kell vegának lenni. :)
Üdv: Petike