Sziasztok!
4 éve költöztünk kertes házba (a szülőházat leszámítva) és három éve túrom a kertet.A talajfertőtlenítésről annyit, hogy első évben bióztam és a kukacok nagyon szépen köszönték a bioretket, de nekem már nem jutott belőle, csak a levele. Itt is, mint mindenben az arany középút ajánlott. Azóta vetés előtt jól begereblyézem a fertőtlenítő port. Sokkal egészségesebb enni az általad mértékkel vegyszerezett zöldséget, mint megvenni a piacon a 2 kilós répát, vagy retkeket, mivel a biódat megette a féreg.
csinnnKA,
Jó ötletenek tartom, ha előre megtervezed az ágyásokat. Nálam ez úgy megy, hogy háromszor megrajzolom a kertet, a három rajz három időt jelent. Az első fázis a korai cuccok:retek,spenót,kifejtőborsó,saláta,zöldhagyma.
2. ezek helyére:zöldbab,paradicsom,paprika,brokkoli(sosem sikerült) 3. bab után: borsó újra, pari, paprika után spenót, saláta tavaszra, retek ha még kikel. Ezek mellett vannak a folyamatos hely igénylők:sóska,póréhagyma,zeller, répa,metélőhagyma,petrezselyem, fokhagyma(tavasszal zölden a salátára isteni).
Tudom nem könnyő átlátni ezeket, meg + a társítások, de majd bele fogsz jönni, ahogy én is, meg más is. És akkor még a fűszerekről nem is beszéltünk.
a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
ha akarsz zöldborsót, saláta palántát, sóka, esetleg még spenót(árnyékba), répa (retekkel együtt)
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával
amit palántázni kell:paradicsom, paprika, lehet saláta, zeller, és a petrezselymet is ledughatod.Biztos van még más is,de nálam ezek vannak.
csá