Köszönöm a sok jó 5letet!
Jaj, annyira belelkesítettetek! :-))))
(Pedig már nagyon kéne mennem aludni, mert trónörökös reggel kíméletlenül ébreszt.)
RFeri!
Agro fátyolfólia --- jegyezve! :-)
Ezt csak simán ráterítem (esetleg 1-2 kővel lefogatom)??? Vagy mit kell vele csinálni?
Gondolom a meleg meg a pára biztosítása miatt kell, ugye?
Aszta, de amatőr vagyok: a dughagymáról egész életemben azt hittem, hogy vöröshagyma lesz belőle. (Nem is értettem, miért javasolta CAC, tán poénból?)
De a zöldhagyma fincsi, szeretjük, egészséges, és hétvégén (ha nincs vendégség) jól be lehet belőle lakmározni.
Egy fontos szakmai kérdés: tavaly nyáron vásárolt magok még jók idén? (Mert hogy ezt sem tudom, de költözés előtt annyira eszelősen lelkes voltam, hogy én kis hülye azt hittem, majd beköltözünk és én nekiesek a kertnek... hát azért a ház valamivel előbbrevaló volt, meg a kicsomagolás, szóval tavasz lett az őszből, és vannak zöldségmagjaim, pl. retek is van.)
Roszics!
Beszéltem egy kertésszel, aki holnap jön ki segíteni: "kitakarítja" a régi konyhakertet, kiszed belőle minden mocsadékot, aztán az egészet felássa (felszántja? vmi kis munkagépet emlegetett). Aztán meg hoz 4 köbméter földet (mert hogy a hátsó konyhakerten kívül a bejárat mellett is szeretnék valami frisset és kulturáltat, és kitaláltam, hogy csinálunk oda egy szép kis sziklakertet, szóval 1 köbméter föld oda lesz). Meg hoz szarvasmarhatrágyát, és trágyáz meg boronál, meg kialakítja a "sírhantokat"... ja, mert hogy magaságyás nem lesz, azt mondta, egyszerűen nem szokás és nem praktikus. Választhattam, hogy ágyásdomb legyen vagy hagyományos kis konyhakerti veteményes.
Köszi az 5letet az antikváriumokkal... akcióba lendülök! ;-)
Mézontófű!
Ahhoz képest, hogy (még ha lelkes is, de) amatőr vagy, elég profin és gazdagon állítottad össze az "étlapot".
Igen, a növénytársítással már én is foglalkoztam, pár napja mindent levadászok az internetről, amit csak lehet ebben a témakörben.
Erre jutottam:
Paradicsom — karalábéval
Paprika — zöldborsóval
Uborka — céklával vagy babbal
Bab — salátával vagy zellerrel
Káposzta — zellerrel (NE: fokhagyma, vöröshagyma!)
Zöldborsó — kaporral, sárgarépával, káposztafélékkel, karalábéval, retekkel
Retek — bokorbab, borsó, sárgarépa, káposztafélék, petrezselyem, spenót, paradicsom (NE:uborka!)
Mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről?!?!?
CAC!
Köszi, ez már módszertannak is egész jól hangzik, ezen az "ösvényen" már el tudok indulni.
Még azt mondjátok meg nekem, hogy
--- kell-e várnom (esetleg egy-két hetet) arra, hogy a föld kicsit tömörüljön?
--- ha nem, akkor a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával?
KINYOMTATLAK BENNETEKET, HOGY KÉZNÉL LEGYETEK AZ ELSŐ KAPAVÁGÁSOK UTÁN! (melyre talán már szombaton sor kerül! majd lefotózom, jó?) :-)
Addig is köszönök mindent, és ha bármi hasznos vagy fontos dolog eszetekbe jut, kérlek mondjátok (nem is beszélve a feltett kérdéseimről), mert egyébként az a helyzet, hogy ezen az igencsak elemi szinten az ember még kérdezni sem nagyon tud mit. (Illetve végül is tudtam.)
Na, legjobb, ha megyek aludni, mert 6 óra múlva itt lesz a kertész (aki megadja nekem a kezdő löketet)! :-)