Talán az egyik leginkább elterjedt élő eleségforrás állataink számára a tücsök. A kereskedésekben különböző méretben (fejlődési stádiumban) lévő, és különböző fajtából származó tücskök kaphatók rendszeresen.
Méret szerint megkülönböztethetünk napos (azaz frissen kikelt), légyméretű, és kifejlett tücsköt, míg fajta szerint a leginkább elterjedt a közönséges házi tücsök (Gryllus domesticus), banántücsök (Gryllus assimilis), és a kétfoltú tücsök (Gryllus bimaculatus).
Mindenfajta tücsök közel azonos, testtömegének mintegy 2/3 részében tartalmaz vizet.
Táplálási szempontból a tücskök alacsony protein- és kalcium tartalommal rendelkeznek. A legtöbb kereskedésben nem is etetik az eladásra szánt tücsköket, így ez az kis mennyiség is képes kiürülni belőlük, ami minimális tápértéket és ebből adódóan helytelen táplálást is jelent. Míg a kalcium pótlása különféle vitaminporokkal megoldható, addig az alacsony proteintartalmat már nem lehet külső segítséggel mesterségesen pótolni. Külföldön már kapható speciális kalcium tartalmú tücsök eleség, mellyel a feletetés előtt 48 órával kell a tücsköket kezelni, és a kezelés hatására megfelelő érték alakul ki bennük. A kalciumszint emelése abból a szempontból is fontos, mivel a kezeletlen tücsök foszfortartalma magas, a kalcium/foszfor arány 1/2.5 amely jelentősen eltér a legtöbb hüllő számára szükséges 1/1.5 értéktől, amely optimális felszívódást és anyagcserét eredményez. Érdekesség, hogy a frissen kikelt tücskök magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a kifejlett egyedek.