Táplálkozási tanácsadó
Sokan tartanak különféle hüllőket otthon. A szakkönyvekben megtalálható hogy milyen eleséggel táplálhatók, mit hajlandók elfogadni, és mit nem. Innentől az állattartóra van bízva, hogy miből mennyit ad az állatának, saját tapasztalatai szerint alakítja ki kedvence étrendjét. Természetesen az így szerzett tapasztalatoknak komoly értéke van, viszont néha ezek negatív tapasztalatok, melyek az állat elhullásán, vagy komoly betegségén keresztül ismertetnek meg a helyes tennivalóval. Magyarországon tudtommal még nem jelent meg olyan cikk, amely az egyes felkínált eleségállatokat hasonlította volna össze táplálkozástudományi szempontból. Ezt a hiányosságot szeretnénk most pótolni, az Internetről összegyűjtött és lefordított cikkek segítségével.
Rovarevő hüllők számára igen széles választékban áll rendelkezésre élő eleség az állatkereskedésekben. A nagy választék különböző tápanyag tartalmat is jelent, akár azonos fajokon belül is, ezért nem árt ismerni, hogy mit is etetünk fel kedvenc állatunkkal.
Első lépésben tekintsük át a vizsgálat során azonosított összetevőket, és azok szerepét az élő szervezetekben:
Ásványi anyagok:
Kalcium: (Ca) Élő szervezetekben leginkább előforduló, igen fontos alkotóelem. Építőeleme a vázszerkezetnek (hiánya okozza a csontritkulást -Osteroporosis), valamint szükséges a fogak kialakulásához. Szabályozó funkciót lát el a vérkeringésben, az izom-összehúzódásoknál, valamint a szívverésnél. Felszívódását károsan befolyásolják a zsírok, cukor, valamint a D vitamin hiánya.
Foszfor: (P) A foszfortartalmú vegyületek - foszfátok - szintén a vázszerkezet fontos építőelemei, ezen felül a különböző enzimek alkotóelemei. Feladatuk a sav-bázis háztartás szabályozása. A foszfátok közül a Lechitin építőeleme a sejtmembránoknak, és aktív közreműködője az anyagcserének.
Hüllők esetében a fenti két ásványi anyag optimális aránya Ca / P =1/1.5
Vitaminok:
A vitamin: Az A vitamin 2 összetevőből a Retinolból (A1 vitamin) és a 3,4-Didehydroretinol (A2 vitamin) áll. Feladatát tekintve 3 szerepet játszik a szervezetben: szabályozza a csont és bőrképződést és növekedést, befolyásolja a szaporodási képességet, és az embrionális fejlődést, valamint szerepet játszik a látásban. Az A vitamint kombinálva C és E vitaminokkal, a szervezet immunrendszerét erősíthetjük, ugyanakkor az A vitamin túladagolása mérgezéshez vezethet.
D vitamin: gyakori elnevezése a Calciferol, mely tulajdonképpen egy sor vegyületet jelöl. A legismertebb összetevői ennek a csoportnak a D2 vitamin (Ergocalciferol) valamint a D3 vitamin (Cholecalciferol). Szerepük a csontok növekedésénél, illetve a csontok állagának megőrzésénél nélkülözhetetlen, hiányuk csontlágyulást (Osteomalazie), csontritkulást (Osteoporose), illetve angolkórt (Rachitis) idéz elő. D3 vitamin nélkül a testben nem képes a kalcium és foszfor felszívódni, és az A vitamin felvételéhez is szükséges. Napozáskor a bőrben lévő koleszterinből D3 vitamin képződik.