Sziasztok!
NEM építési engedéllyel kapcsolatos a kérdésem, de ahogy olvastam, páran rendelkeztek jogi ismeretekkel is, ezért hozzátok fordulnék.
Nemsokára átadják az új építésű sorházi lakásomat, és nekem a műszaki átadás-átvétel során nyilatkoznom kell, hogy átveszem-e a lakást. Az adásvételi szerződés szerint csak akkor mondhatok nemet, ha
1. a lakás rendeltetésszerű használatra nem alkalmas
VAGY
2. van olyan hiba, ami 30 napon belül nem orvosolható.
Engem az 1. pont érdekelne: mi az a rendeltetésszerű használat (összkomfortos lakás, kulcsrakész állapotban)? Jelenleg ugyanis még
- nincsenek meg a beltéri ajtók (így hogy használom a fürdőszobát és wc-t például?),
- nincs tervrajz a villanyszerelésről (hogy rakom fel a falra a konyhabútort, ha nem tudom, hol a vezeték),
- nincs tervrajz a vízvezetékről (ha lejár a garncia, és kilyukad a vízcső, hol bontom fel a fürdőszobapadlót)
- nem írtak tételes garanciapapírt a lakásról, benne a garanciális javításra kijelölt vállalkozók elérhetőségével
- a tetőablakhoz nincs meg a kinyitására/becsukására szolgáló rúd, így egy szobát és fürdőszobát csak ajtón keresztül lehet szellőztetni (tetőablak magasan van, csak székre állva lehetne elérni)
Ez kukacoskodásnak tűnhet, de csak azért kell, mert pl akkor is vissza akarom utasítani az átvétel (újabb határidő+kötbér, ráérek még pár hétig/hónapig), ha elszúrták a festést vagy hiányzik a kaputelefon stb., viszont erre mondhatják, hogy 30 napon belül kijavítható, tehát erre az esetre kell egy ütősebb érv is.
(Azon kívül a vízvezeték rajzokra szükségem lesz később a vízóra hitelesítéshez a vízműnél.)
Segítsetek!
Köszönöm:
YCHL