Mivel debrecenben fészkelő puffin nevű kebelbarátomat, ama idegenbeszakadt, saját fészkébe piszkoló ragicus americanus fostosiensis tollas, ideig-óráig letaszított a fórumról, hogy stíl- és madárszerű legyek, továbbá választott városom czímermadarához hűen (Phoenicus debreceniensis) ideiglenesen feltámadjak, íme itt vagyok. De tsak és kizárólag a novoflex kütyük (esetleg más hasznos és érdemes eszmecserék) érdekében. Elnézést kérve a nickgyártásért, mellyel nevezett saját hangjától megsiketült, önnön fényétől és zöldhasúitól megvakult, Harangozóhoz esetleg hasonlíthatnék.
Varjúnak teljesen igaza van. Disznó gyártók és e tekintetben valóban a nikon az egyik legdisznóbb, mivel az F bajonettet a d-slrben meghagyta, de elfeledte a sok hű júzerét és szépen kiherélte a fénymérést és az időautomatikát.
Kedves Soma
Ki kell ábrándítsalak (bár nekem is szimpatikusak), de a fuji finepix pro-k is leszarják a non-af objektíveket. Így Fuji használatával sem vagyunk előbbre. Hacsak nem úgy (ahogy ezt én is követni fogom), hogy a gépet „M” módban fogom használni. Így a novoflex gyártmányú valami is kiválóan használható lesz röp és egyéb képek készítéséhez. Ezt Varjú bácsinak is javasoltam (a novoflex megtartására ösztönözve őt) a d-100 esetében. Legföljebb kell egy kézi fénymérő (beeső fénymérésre állítva) aztán ujjé…ratatatatata…
Papu
De tényleg. Egy 300D a novoflex végén már esztétikailag is nonsens. Gyűjts a 10D-re.
(ja igen a canon annyival több és jobb, hogy bármivel, amit eléóberolunk mér fényt)
az eléóberolásról csak annyit.
Valóban van és nem csak a novoflex csinál eos/nik átalakítót. Amiért ez lehetséges (és fordítva nem az), annak oka igen egyszerű. Anno a canon bajonett váltáskor nem átallotta kidobni a régit és megnagyobbítani az újat (ezzel nem kis innovációs előnyt és teret nyerve a gyors AF és IS objektívek fejesztésében…a nikon meg kínlódik, hogy az F bajonetthez hogyan installálja a canon által diktált hightech-et) naszóval kisebb bajonettes (nikon F, leica R) obikat így le lehet alakítani a nagyobb lyukú canonra, de fordítva a nagyseggű canon bajonettes obikat nem lehet rápasszintani a kislyukú nikon bajonettre.
Én mindezek ellenére még nem döntöttem.
Most is két alternatíva…
Canon 10d ősszel (vagy utódja)+bajonett konverter…minden manuál…
Vagy
Fuji S2 (v. S3 - ennek az ára még ismeretlen, de biztosan drágább lesz, mint a dunakavics) és az egy-két af nikon végű objektívemet tudom full funkcióban használni az MF-nél meg marad a jóöreg M üzemmód.
Üdv
Ideiglenes nick-en: Vega (alfa-lyra)