CORTEN Creative Commons License 2004.03.30 0 0 227
A növényvédős topicban polemizáltunk erről.
Dióhéjban:
Vannak por és nedves csávázó anyagok.
Por: valószínűleg csak az egyszerűbbekhez jutsz hozzá, amik gomba és baktérium ellen védenek. Ezekkel annyi a munka, hogy vetés előtt kicsit beáztatod a magokat a meghatározott töménységű oldatba, azután elveted, vagy vetés után az oldattal beöntözöl, vagy a nagyon enyhén nedvesített magokkal összekevered a port, és vetsz amikor vetsz. (Dithane, Fundazol, Champion)

A nedves csávázó anyagok általában lúgok NaOH, KOH,Na3PO4 (trisó) különböző töményságű oldatai illetve mostanábann használják a HCl-t és a H2SO4-et is. Ezek gyorsan dolgoznak, nátronlúgnál 1.5%-os koncentrációnál 10perc sósav 20%-os töménységnél néhány perc, kénsavnál 5% 5perc. Ez betesz a vírusoknak is:)
A por alakban felvitt csávázószer a vetés után a mag közvetlen környezetét is gombamentesíti, nagyüzemben talán ez a jobb, otthon simán elég a gömbaölős beöntözés.
Az itt emlíett csávázási módok a magfelszínhez kötött gomba-baktérium-vírus ártevők ellen hatásosak, a magon belül hurcolt vírusok ellen csak a hőkezelés véd, ezt most szándékozom kikísérletezni (mármint azt, hogy a magok hogyan viselik) Kicsit macerásabb, de ha tényleg olyan mint amilyennek írják, akkor inkább ez. Persze, a növények kelés után elég hamar ugyanúgy fertőződhetnek, és fertőződnek is, (talajból, tetvektől, lebegő gombaspóráktól) de amíg lehet jó tisztaán kezdeni.

Előzmény: KILGORE TROUT (226)