Szia Latya!
Manapság már ugyebár 98%-ban mindenhol 64k-s jelfolyam van (rx+tx=2x64), úgyhogy a dolog nem a főközponttal függ össze.
Az alközpont ILLESZTÉSE lehet rossz az analóg fővonalra: pl. bevisz egy meglehetősen erős torzítást az alkalmazott echo-canceller áramkör a mellékállomási vagy a főközponti (CO) porton - ezt aztán vagy ki lehet kapcsolni vagy nem (ti. attól, hogy a port és a fővonali IF analóg, és kéthuzalos(!), még kell egyrészt "táp+hibrid" a mellék felé és legalább 2/4-es hibrid a CO felé).
Szvsz valahonnan szerezz (MTA-MMSZ) egy PCM4-et vagy más átviteltechnikai cuccot és mérd meg a mellék-fővonali végződés átviteli paramétereit (lásd ETS xxx meg nem mondom oly régen és akkor is csak felületesen foglalkoztam ezze, de ha kell előkaparom a jegyzeteim.. a PCM4 kínálja ezeket menüben a margórajzokkal együtt!).
A vicc: analóg (BHG) TPV alközpontnál épp ugyanezt tapasztalni lehetett, pedig az elvileg megfelelt minden mérési feltételnek! DE: nem használtak akkumulátort és a súlyozott pszohometrikus zaj keményen kilógott a megengedhető tartománybó épp a beszédsáv alján és tetején, azaz az 33-56k-s modemeket megöli a jelenség.
SDH esetében én a használt kábel szimmertiáját és a lezárásokat nézném meg, amúgy az SDH elég kellems zajt tud termelni egy (törzs)kábelben (szvsz az xDSL is... de ISDN-nél 1x4-es kábelben megjáratott U-busz és analóg elémenő (NT/POTS) esetén én - ! - hallottama sustorgást;-) ).
Egy próbát még az alközpontod megérne!
Kösd farokba az egyik melléket egy CO-val és az így a használt mellék-CO-farokmellék-mellék úton milyen sebesség érhető el?!
Előre is kívánok Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket (ki tudja járok-e err emég, főképp mert a fórum nem igazán érhető el..)$
ÜDV!
Robi
mm