Na jó.
Andalúziában nyaraltunk. Volt egy lehetőség Tarifában, hogy át lehet menni komppal Marokkóba, Tangerbe. Nosza, befizetünk mi is! Életem egyik legborzasztóbb napja volt (ez azért túlzás:))).
A komp, vagy micsoda -inkább talán valami lélekvesztő- iszonyú lassan haladt Afrika partjai felé, de azért valahogy csak odaértünk. Tangerben betereltek bennünket egy mikrobuszba. Ott egy Abdul nevű öregúr volt az idegenvezetőnk. Egyszercsak megálltunk egy helyen, ahol Abdul megszólalt: beautiful view. Roham le a buszról, előttünk a város (feledhető) panorámája, fényképezőgépek csattogtak, kamerák forogtak, 2 perc letelt, vissza a buszba. Kis idő múlva elértük az Atlanti-óceán partját. Kezdődött ugyanez előlről. Tényleg olyanok voltunk, mint egy japán turitacsoport egy filmvígjátékban, amint saját magukat parodizálják. A következő megállót jó előre beharangozta: Lehet tevegelni!
Megálltunk egy helyen, ahol tevék és arabok voltak. Rögtön jelentkeztem tevegelésre (én balga!). Az egész tevegelésem nem tartott tovább 1-2 percnél, kb ennyi idő alatt a teve meg tudott fordulni a tengelye körül, a párom tudott csinálni rólam egy fotót és kifizetem x dirhamot a manyusnak.
Ezután még a medina előtt láthattunk "valódi" kígyóbűvölőt, akinek szintén lehetett dirhamokat adni. Átvágtuk magunkat a medinán, kaja előtt még jutott idő egy szőnyegbolt, egy fűszerbolt és egy parfümbolt megtekintésére. Kaja, majd vissza a kikötőbe. Az igazi Marokkóból semmit sem láttunk.:((
Az már csak hab volt a tortán, hogy a komp a Gibraltári-szoros kellős közepén bedöglött, s csak jó nagy késéssel jött egy mentő/vontatóhajó, amely partra húzott minket. Még a másnapi spanyol lapokban is benne voltunk.:)
Szóval ez az egynapos -fakultatvnak mondható- marokkói út olyan mély benyomást tett ránk, hogy azóta irtózunk mindenféle fakultatív/szervezett programoktól, és igyekszünk a lehető legtöbbet saját szervezésben megoldani.