MicimacReprIroda
2004.03.28
|
|
0 0
44
|
Én is csak vélellenül tévedtem ide (az index.hu-t neztem s a f?cikk az alább emlitett mágneses motor volt - alatta pedig egy link ide). Természetesen nem tudom megállni hogy ki ne fejtsem én is a véleményemet, konkrétan hogy szerintem aki "eltitkolt" találmányokról beszél és azt nem tudja megérteni hogy miért nem sikerult jobb er?forrást kifejleszteni "250 évvel a g?zgép feltalálása óta" annak jellemz?en fogalma sincs a mérnöki munkáról. (ugyanugy ahogy a filozofiai témákhoz a mérnökök "értenek" a legjobban) A szomoru igazság az hogy ha megszakadsz sem tudsz jobbat csinálni és csak kivulrol egyszeru még a g?zgép felépitése is. Mert egyszeru lerajzolni egy dugattyut egy hajtokart s azt mondani hogy a goz majd hajtja de mikor meg kell efektiven csinalni akkor megtapasztalod a Valo Világot mert: nem fordul át a holtponton, nem birja a terhelést, oldalra feszul és surlodik a dugattyu - és ezeket csak kapásbol mondtam. Ez a "kivülálló" hozzáállás jellemz? f?leg a technikai termékekre: "hát ezt csak igy meg kell önteni, aztán négy nagy lyukat furni belé, belerakni a dugattyukat, még egy kis bütyköstengely s máris kész a BMW motor". Konkrétan: bár nem vagyok automérnök de egy kolléga elmagyarázta hogy a hidrogénes motor már elvileg is rosszab mint a benzines mert mindkét motor esetében a legkárosabb anyagok a nitrogénoxidok amelyek a leveg?ben lév? nitrogénbol jönnek létre a robbanáskor, a különbség csak annyi hogy a hidrogén gyrosabban ég ("er?sebbet robban") s igy ugyanolyan teljesitmény? motorok esetén a hidrogénes a mérgez?bb TISZTA ELMÉLETI SZINTEN IS, nem beszélve még az er?teljesebb igénybevételr?l amir?l mint emlitettem csak egy kivulállo gondolja hogy az egyszeruen megoldhato egy robusztusabb kivitelezéssel. Ha pedig az oxigént is szállitja az auto akkor pedig még csak olyan "aproságokat" kell megoldani mint a motor légmentes szigetelése, a nagynyomásu gázok tárolása, stb.. Szoval a mindennapi technika olyan mostohagyerek: egy élsportolo esetében például kevesen mondják hogy "hát ekkorát én is ugrottam volna, stb." mig a technikai szakembereket gyakran becsmérlik hogy "még mindig azon a ....-n tököl?dnek ? Hát én már megcsináltam volna" |
Előzmény: csaba000 (43)
|
|