Bazzzz....
Látom amint Kilgore dong a virágok körül, kezében kis pemzlivel...olyan kifestőkönyvbe illő vízió:)
A habanerok tényleg tömzsi kis jószágok, gondolom az eredeti élőhelyen sem a tűző naphoz vannak szokva, hanem inkább aljnövényzetként vegetálnak.
A vírusmentesítésről találtam egy érdekes módszert:
24 órán át 80°C-on vagy 48 órán át 50-52°C-on kell tartani a magokat (sajnos a páratartalmat nem írja) jövő évre ha addig élek is csinálok egy inkubátort! Állítólag így a mag belsejében lévő vírusok, baktériumok elpusztulnak. Persze lehet, hogy egy jól szigetelt termosz szerűség is megtenné. (szárazdunszt)
Vegyszerrel: 1,5%-os nátronlúg 10 perc hatásidő, vagy 20%-os HCL ugyanígy, vírusok baktériumok ellen. Ez a két szer gyakorlatilag minden nehézség nélkül hozzáférhető (mondjuk a háztartási sósavat koncentrálni kell, hiszen az csak 10%-os, jó esetben)
Amúgy mindenképp érdemes csávázni, mert akár duplájára is emeli a csírázási hajlandóságot, ill védi a csíranövényt.
Én most ugyanígy vagyok a Krimo-tól kapott Jalapeno magjaimmal, mint te a Habaneroddal. A sok mag közül egyelőre csak egy hajlandó éledezni, a többi semerre sem mozdul. Remélem, legalább ez az egy ivaréretté válik:))
A vírusok egyébként leginkább mechanikai úton illetve vírusvektor rovarokkal terjednek. Ha csak egymás mellett vannak az még nem jelent potenciális veszélyt. Ha nem ér össze a lombozat. Amúgy szemre szvsz nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy pontosan mi is támadja a növénykét, mert vírusból kb 5-6 baktériumból 3-4, és gombából is néhány van ami elkaphatja. Mivel nem vagyok képzett növényvédelmis még kép alapján sem biztos, hogy pontosan azonosítani tudnám az adott tünet alapján. A paprika egyik nagy ellenfele a dohány mozaik vírus, az kis korban is támadhat, maggal is átvihető, a levelek világos-sötét mozaikos foltosodást mutatnak, deformálódnak, hólyagosodnak. (páfránylevél habitus) Ezen kívül még több is van, de csak tapogatok.
Van amelyik fajta eléggé tolerálja a vírus, kinövi. Vannak egyik, vagy másik vírusra baktériumra rezisztens fajták is, igazából nagyon nagy kárt ott jelentenek, ahol csúcsra járatják a kulturát. Ahol már 20-35%-os terméskiesés is milliós károkat okoz. Háztájiban legfeljebb egy-két tövet kidob az ember. A gombás és baktériumos betegségek randábbak szoktak lenni, azok ellen viszon kemikáliákkal eléggé jól lehet védekezni.
Amitől én már előre fázom, az a hernyóinvázió...amit azok tavaly műveltek..