Mindenki kezdi valahol.
Kezdő PC-s koromban(1 hónapos volt a gép, elötte nem is láttam PC-t közelről.) bementem egy üzletbe.
ÉN: -Jó napot!
EA: ...
ÉN: -CD irót szeretnék venni.
EA: -szkázi vagy ide?
ÉN: -micsoda????
EA: -szkázi vagy ide.
ÉN: -miért, mi a külömbség?
EA: -hát a szkázi nem megy idével, az ide meg nem megy szkázival. másmilyen a kimenete. meg kéne nézni, aztán utána visszajönni.
ÉN: -Ilyen alaplapom van. (előveszem az alaplap könyvét, mutatom a képet) ebbe a fehér kis izébe van beledugva a mostani CD meg vinyó egy ilyen szalagkábellel, aminek két vége van. arra van rákötve mind a kettő. mellette meg van egy ugyanilyen. gondolom, abba kell majd beledugni. de azt nem tudom, hogy milyen.
EA: -akkor el kellene olvasni a könyvet, aztán utána visszajönni.
ÉN: -nem nézné meg nekem?
EA: -nem vagyok angoltolmács.
ÉN: -akkor viszlát!
EA: ...
irány a kocsma, korsó sör, könyv elő, olvasok. kiderül, hogy nekem ide kell. vissza a boltba.
ÉN: -jó napot! megnéztem, ide kell.
EA: -oem vagy sima?
ÉN: -őőőőazmegmicsoda?
EA: -az egyik oem, a másik meg nem.
ÉN: -de mi a külömbség?
EA(tiszta ideg): -nézze! ha nem tudja, hogy mit akar venni, akkor nem segithetek.
irány az egyik haver(helyi vizművek rendszergazdája). Mondom, hogy jöjjön már el velem, mert nem tudok egész nap egy nyomorult CD irót venni. az eladó egy köcsög, nem segit semmit és kérdezget minden baromságot. odaérünk.
HAVER: -hello! CD iró kéne, idés. valami olcsó. nem baj, ha lassú. mik vannak?
EA: (odabassza az árlistát) -ezek.
HAVER: (nézegeti, kiválaszt kettőt. ugyanaz a tipus, az egyik oem, a másik nem) -mit adnak az oemhez?
EA: -nem tudom.
HAVER: - akkor szerinted mi a külömbség a kettő között?
EA: -mind a kettő ugyanaz, de az egyik 10000-el drágább és rá van irva a dobozára, hogy OEM. gondolom, az OEM az jobb. mert drágább.
HAVER: vigyorog, mint a tejbetök.
közben a haver elkezdi nekem mutogatni az árlistáról, hogy melyik milyen, meg szerinte melyiket éri meg.
EA(ingerülten): -na, sikerült végre választani?
HAVER: -na húzzunk a gecibe.
Átmegyünk egy másik boltba. Az eladó kedvesen fogad. ÉS MÉG KÖSZÖN IS!!!
HAVER: -CD iró kéne a barátomnak.
Eladó elmeséli, hogy mi a külömbség az IDE meg az SCSI között, milyenek vannak, szerinte melyik éri meg nekem. (és nem a legdrágábbat akarja rámverni). Átböngészi az alaplapom leirását. Elmeséli, hogy hogyan kéne kinéznie egy SCSI csatolónak, és kiderül, hogy olyanom biztosan nincsen. Elmondja, hogy az OEM-es változathoz kapok egy WinonCD-t is, amivel aztán irkálhatok kedvemre. És a végén felajánlja azt is, hogy ha beviszem a gépet, akkor ingyen be is rakja. Igy is lett. bevittem a gépet, átnézte, megkérdezte, hogy leginkább mire használom, ajánlott hozzá +64M ramot, egy másik videokártyát az S3 helyett, a CD iróhoz 2 újrairható, 10 egyszerirható CD-t, és a végén még egy DVD olvasót is vettem nála. Otthagytam közel 100 rugót és úgy jöttem ki az üzletből, hogy örültem, hogy vásároltam. Lehet igy is eladni. Ez 5 éve volt. Azóta is szinte csak ebbe a bolta járok vásárolni. Ja, a másik üzlet kb. fél év után bezárt. Nem is csodálom. Szóval lehet, hogy a vevő csak egy sötét paraszt, de azt nem kellene elfelejteni, hogy belőlük éltek.