Törölt nick Creative Commons License 2004.03.14 0 0 1619
No akkor - ha nem haragszol, némi 15 évnyi fejlesztgetési gyakorlattal a hátam mögött :-D -kicsit "kioktalak":

(Előtte még: a mostani kiszajú cuccok azért már nem a TDA2020 korszaka! ;-D)

1) A relék (főleg a teflonosak) semmilyen jellemzője (az élettartamukon kívül :-))) ) nem teszi őket predesztinálttá HiFi (20kHz-es) "értékes" audió-lánc tagjaként történő felhazsnálásra: a teflon technikában (az analógban, az újban HF-ás kapcslásra nem, max csengetés és power kapcsolásra használjuk) 3,4kHz-es sávszélességben és meglehetősen megendgedő súlyozott zaj és ún. óránkénti zajbeütés (!) értékekkel lehetett tervezni. Ez a kisebb gond.
De ezek a relék NEM önkenőek, azaz elég tetemes (>>100uA, injkább mA nagyságrendű) kenőáramot általában igényelnek (ha nem is írja a gyártó akkor is, persze valahol minden relére ez igaz).
És az analóg HiFi (HF) jeleket bias-árammal terhelni szvsz öngyilokkal is felér:-)

2.) A relék vezérlése (kivéve a polarizáltakat, melyek viszont durva árúak!) minden esetben a mostani OP-AMP technológia fogyasztásához képest nagyságrendekkel több energiát igényel. Ez első közelítésben tán nem számít, de mind összhatás (24 relé) mind melegedés (táp) szempontjából szvsz igen fontos ellensúly.

3.) Relékkel megvalósított bármilyen kapcsolás-sor esetén nem tudod elkerülni a koppanást. (Átlapolásos időzítéssel, na jó, de akkor is lesz olyan időszak, amikor legalább plusz egy csillapítótag van a körben vagy plusz egyet kiiktatsz, megoldástól függően). Én értem a logikádat: szkópoknál, generátoroknál akár még táépegységegknél (lásd HP!) még a legmodernebbeknél is sok esetben az előosztó (durva) átkapcsolását jó minőségű relék végzik: igen, de ott NEM szükséges követelmény a folyamatos és stabil transzfer-karakterisztika - mármint időben értem a folyamatosságot.

A minta-rendelésről: nem pofátlanság, hiszen ha beírod, hogy <100 darab-ot gyártasu le (és Te pl. tényleg fejlesztesz, az Istenért :-DDD), akkor azzal nem állítasz valótlant, náluk pedig AZ is értékes "marketing vagy PR vonatkozás", hogy eggyel több felhasználó ismeri adott terméküket, melyet aztán ajánl másoknak. Igaz NEM sokan adnak ilyen lehetőséget, de állítom: akik adnak, azok termékeit ÉRDEMES IS használni!

A doksi kereséshez pedig: nem használod az IC-MASTERT?
Imhol: IC Master, regisztráció után szabad keresés, ahol adatlap forrás van, ott oda linkel, 80% feletti találati pontosság adatlap-linkre és 90% feletti eredményesség alaptáblázatra!

Üdvözöllek és sok sikert kívánok Neked, bárhogy is oldod meg a kütyüt!

Maus Robi
mm

Előzmény: szilva (1617)