szilva Creative Commons License 2004.03.13 0 0 1617
Azért ez itt OFF:) Tudsz jobb helyet az ilyesmire?

Köszi a tanácsokat:)

Amúgy a relék nem véletlenül maradtak, mint választás: a különböző elektronikus megoldások által a jelbe vitt zaj és torzítás kiküszöbölése végett. A relés megoldást én minden elektronikus, vagy szervómotoros-potméteres megoldásnál korrektebbnek érzem, mivel a jel útjában csak jó minőségű ellenállások és kontaktusok vannak, ennek ellenére nagyon jól vezérelhető bármilyen elektronikából, azaz a mai kényelmi igényeket is kielégíti. Jelenleg van egy 5 bites, lépésenként 2dB-lel csillapító (ez összesen 62dB, gyakorlatilag elég), 24V-os, Siemens telefonrelékből megépített, működő darab, ami két nyomógombbal vezérelhető (AT89C2051 a lelke). Úgyhogy egyelőre panelba ültethető reléken (pl. Hamlin) töprengek, de ezek ára kissé visszariasztott (ellentétes véglet: filléres 4051-es multiplexerekből megépíteni egy próbát) Ettől függetlenül megnézem az elektronikus reléket, én - ha jól emlékszem - a Dallas termékei között is láttam ilyet.

Amúgy még soha nem rendeltem mintadarabot sehonnan, a lehetőségekkel igyekszem nem visszaélni. Általában a neten szoktam kotorászni, ha kell valamilyen funkcionalitású cucc, és ha megvan az adatlap meg a típus, akkor utána lehet nézni, hogy hol és mennyiért lehet kapni. Mostanában pont az infra távirányító-adó IC-kkel voltam így, elég nehéz normális típust találni, amiről infó is van és kapni is lehet:( Volt egy eset, 1-2 évvel ezelőtt, amikor sehol nem találtam egy adatlapot egy RAM-ról, írtam egy emilt a gyártónak, hogy küldjenek legalább egy bekötést, ha lehet, és igencsak meglepődtem, amikor a postaládámban landolt egy levél, amiben a teljes adatlap fénymásolatát (10-20 oldal) küldték el hagyományos postán (asszem a Hitachi volt, és valahonnan az európai képviseletükből jött a levél).

Előzmény: Törölt nick (1616)