Szia Csab!
Biztos gyakorltottab és szakértő(bb) vagy nálam, mint - korábban - írtam, én (főként) vezetékes távközléssal foglalkozom, igaz mindenevő vagyok, de.
Az említett Samsung (is) a Pause folyamatban a főtengellyel addig "játszik", míg az a megfelelő X-távolságot nem hozza ki a szalag álló helyzete és egy virtuális képszinkronjel között. (Vagy: a boríték-ábrára próbál ráhúzni??!! Viszont az én logikám szerint mindegy lenne..).
Ui. állólépes módban szvsz a trackingnek nincs (technikailag!) értelme. Vagy félreértettelek...
Ha nincs (mozgó) szalag, akkor csak az FM burkológörbére (boríték-alak) vagy a sorszinkron-jelekre és ha ügyesebb(?) azokból matematikai/DSL szűrő elven kiszámolva tudja a szalagot (egyzser!) oda pozicionálni, ahol a fej belépő oldalon épp megfelelő helyen kapja el a sávot és kilépőnél sem előbb sem túl későn nem hagyja el. (Képszinkron jelet ilyenkro a VCR generál, ezt lehet a TV-hez állítani, ami azért a normális típusoknál NEM törlődik, de szerintem ezt csak elírtad és a sima tracing-re gondoltál, nem a Vtracingre).
Mivel saját felvételű anyagon - mint alább írtam - a szalag(!) függvényében lesz a belépő oldalon jó vagy rossz a beletrafálás, így azt vélelmezem: a szalagok minősége ÉS a feszítés (azaz a feszítés nem kielégítő volta) együtt okozza a hatást.
Azaz > 90%-ban csak egyetértünk :-))
Viszont tudtommal VHS-benma már senki sem gyárt 2x dd orsómeghajtásúakat, vagy mégis?
Üdv!
mm.