jack_torrance Creative Commons License 2004.03.09 0 0 1462

Calendar Girls – 2003 – UK

Az elmúlt évek rádöbbentettek arra, hogy az angol a vezető népség vígjátékok terén. Szóljon a film fiatalokról, idősebbekről, szerelemről, fekete humorról, mindenben otthonosan mozognak a szigetországiak.
Nigel Cole rendező összeszedett 12 remek angol színésznőt - élükön Helen Mirren-nel (akinek mindegy, hogy űrhajókapitányt, gonosz tanárnőt, házvezetőnőt, vagy hétköznapi angol háziasszonyt kell alakítani, minden szerepre nagyon jól ráérez) - és egy amúgy nem túl eredeti sztoriba csöppentve őket megrendezte ezt a bohókás, könnyed, érzelmes filmet. Eszeveszett poénokra ne számítsunk, ez a film nem arról szól.
Patrick Doyle filmzenéje kicsit eltér a szokásostól, de tökéletesen passzol a filmhez.

90%

**************************************************************************************

Stuck on you – 2003 – USA

Tagadhatatlan tény, hogy a Farelly tesók fejlődnek. A Dumb és Dumber gyenge kezdése után összehozták a Something About Mary-t, majd egy Én és Én meg az Irén-nek nevezett mélypont után az Osmosis Jones-szal lendültek bele igazán. A Shallow Hal-t a legérettebb filmjük, amiben már a gusztustalan poénok számát is minimálisra csökkentették. Sajnos a Stuck on you mégsem jött be. Kétfelé osztom a vígjátékokat: vannak csak kimondottan érzelemre, szerelemre kihegyezett darabok és a poénos, vicces darabok. (Persze aztán vannak amelyek remekül kombinálják a kettőt, pl Love Actually) A Farelly tesók inkább ez utóbbit szerették volna összehozni ebben a filmben. Nem sikerült. Gusztustalan humor itt sincs, azonban másmilyen sem. Végigültem a majdnem 2 órát kb. 2 mosolygással. Ez kevés.
Eva Mendes össze-vissza téblábol a filmben, mintha rossz díszletbe tévedt volna. Greg Kinnear és Cher meg lejátsszák a színről Matt Damon-t, aki teljesen "szürke" a filmben.

40%