Heló!
A harmonikádat nem ismerem, de feltételezem, hogy rendelkezik azon alapvetö tulajdonságokkal (min 10 lyukú bluesharmonika) amelyek ahhoz kellenek, hogy elkezdhess tanulni. Nem tudom mióta csinálod, de elöször arra koncentrálj, hogy
1. nagyjából meg tudj fújni minden lyukat tisztán.
2. ne csak nagyjából tisztán is meg tudj fújni/szívni minden lyukat :)
3. a pörgetést kézzel gyakorolhatod, ha már tudod, hogy hogy kell fogni a harmonikát (ezt itt neten keresztül nem tudom megmutatni, keress rá).
4. a nyelvvel való pörgetés elöfeltétele, hogy a nyelvedet tudd gyorsan mozgatni jobbra balra (csak úgy lárpurlár). Ha ez nem megy, (van aki egyszerüen nem tudja, nem olyanok az idegpályái) akkor szkippeld ezt az elemet, mert nem neked találták ki. Ha tudod mozgatni a nyelvedet gyorsan, akkor elmondom, hogy én hogy tanultam meg a nyelvvel pörgetést, ami egyébként nagyon nem könnyü. Én már minimum fél éve próbálkozom vele (szinte minden nap), és most érzem úgy, hogy nagyjából megy.
Javaslom viszont hogy az elején a lyukak tiszta megfújására/szívására koncentrálj, tehát hogy ne sok hang szóljon egyszerre. Az sem elég, ha egy lyukat meg tudsz szólaltatni szépen. Rögtön utána meg kell tudnod szólaltatni egy másikat ugyanolyan tisztán, majd egy harmadikat. Ez a harmonika egymástól legtávolabb esö lyukaira is érvényes!
Ha ez már megy, akkor jöhetnek a hajlítások (mire megtanulod, belekékülsz az biztos, de ne add fel :)) Annak ellenére, hogy magam is kezdönek számítok, azért bátorkodom tanácsokat adni, mert még relatíve közel vagyok azokhoz az élményekhez, amelyek egy kezdöt érintenek, úgyhogy tudom miröl van szó, és még emlékszem is az átélt "szenvedésekre".