owen nolan Creative Commons License 2004.03.03 0 0 1429
the passion of the christ

na szépen az elejétől a végéig, figyelmesen elolvastam amit írtál. ebből nekem az jön le, hogy fogalmad sincs arról, hogy mi a passió, mit is jelent. így mondjuk érthető amit írtál, csak hát ez a film bármilyen furcsa és hihetetlen, de egy (biblia)történeti film (úgy 95%-ban) és ilyenkor ha az ember egy ilyen jellegű filmet néz, nem árt tisztában lenni a dolgokkal.

ha viszont mégis tisztában vagy a passió fogalmával (de ezt tényleg kétlem) akkor meg egész egyszerűen nem értem amit írtál, mert abban az esetben nem tettél volna fel olyan kérdéseket, amilyeneket feltettél.

a passió szenvedést jelent és a címből továbbindulva ez a film jézus szenvedéséről és haláláról szól, életének utolsó 12 órájáról (biblia -> új szövetség). és a film ezt mutatja be, erről szól és nem többről. persze nem mintha egy dokumentumfilmet néznél, de olyan realizmussal és erővel (és némi misztikával, dehát a vallásosság mi, ha nem misztikai is) ahogyan eddig még soha egyetlen film sem tette. bátor film ez és nem antiszemita mint azt sokan próbálják belemagyarázni. a film bátorságát még az is mutatja, a nagyon erős képeken túl, hogy felmerték vállalni, hogy arámiul (ez volt jézus anyanyelve), latinul és héberül beszélnek benne (angol felirat). (jómagam ateista vagyok, viszont mindig is kedvencem volt a történelem).
még a filmnél maradva, operatőrileg és zeneileg egyaránt gyönyörű. a flashbackek nagyon jól vannak eltalálva, iszonyatosan jól megdobják az amúgy is nagyon kemény filmet, hatásosak, kontrasztosak. james caviezel zseniálisan jól játszik, fantasztikus amit véghezvisz a filmben. számomra pedig egy hatalmas nagy pozitív meglepetés a film.

Előzmény: aeon flux (1419)