Na először is: negativ tapasztalatok.. Van egy pár valóban. Az emberek legtöbbje nagyon európai viselkedésű és kultúrált üzleti partner, de ahogy sokan elmondták már ebben a topicban, akad egy pár kokler. Ezek ellen sokat nem lehet tenni. Rövidítettek már meg pár összeggel engem is. De nem kell ilyenkor vacakolni, hanem menni az ebay-hez és bejelenteni, ha vki csal. Negatív feedback-kel se szoktam spórolni (mondjuk jó ha 4-et adtam eddig),de ezzel az a baj, hogy ilyenkor az ürge bosszúból rögtön viszonozza és akkor már haza is vágja a makulátlan feedbacked. Szóval ezzel csak csínyján. A lényeg, törekedni kell hogy olyantól vegyél akinek sok és aktuális feedback-e van. És persze az is sokat elárul, hogy állítja össze az aukciós oldalt vki. Látszik, hogy gonddal állította-e össze és mindenre választ kpasz vagy vki akinek csak gyorsan pénz kell és mondjuk még egy képet is képtelen volt mellékelni.
A vámmal még nem volt gondom, az is igaz, hogy 100 dollár körül volt a max. értékű csomagom.
Csomag idejutásának az ideje nagyon változó, függ a csoamg méretétől, a béna postástól, a béna vámostól, meg az is honnan jön.
3 ország ebay-ét használom így: németektől és angoloktól átlagosan 1-másfél hét alatt ért ide nekem a csomag, USA-ból másfél héttől - egy hónapig is terjedt már az idő. A nagy cuccok nehezebben akarnak ideérni.
Moneybookers: Visa vagy MasterCard-ról levonja a pénzt az utasításodra és ezt átutalja a címzettnek egy megadott email cím alapján. Tehát te megkapod az illető email címét és a rendszernek ehhez társítva van az illető bank account-ja. Pofon egyszerű.
Én több kártyát is kiváltottam és így több identitással is jelen vagyok az ebay-en, aminek vannak bizonyos előnyei.
Nem szoktam gátlásos lenni, ha vmi megtetszik és nagyon kell, fel szoktam ajánlani az aukción kívüli megegyezést. Az esetek 80-90% (!) -ban belemennek! Ez egyrészt biztosítja a sikert másrészt sokszor olcsóbb is. Ilyenkor persze nincs feedback.
Fontos: mindig az utolsó pillanatban licitelni. A fejem el szokott durrani, amikor a sok majom 10 nappal az aukció vége előtt el kezd csatázni, elrontva az aukciót és jól felverve az árat.