R Rózsa Creative Commons License 2004.02.21 0 0 542
Hát, vkid, az elfogadható, amit te mondasz, hogy ennyit most már tényleg meg kéne tennünk, ha már ilyen bénák vagyunk. De én azt is értem (ha nem is azonosulok vele), amit a másikak mondanak, hogy miért rossz ez (ti. hogy az usa azt csinál a világ nagy részén, amit akar). Nem azt mondják egyébként, hogy lépjünk ki a nátóból, mert amerika ránktelepül, hanem csak azt, hogy minek már ez is. Tényleg, lehet, hogy a NATO ellen van valójában az egész, hogy a GP és mások csak ürügynek használták, de szerintem ez abszolút nem meglepő. Már legalább háromszorleírtam, hogy ezek a szervezetek nem szemetet szednek, hanem a társadalom ellen elkövetett "igazságtalanságokat" pécézik ki maguknak. Talán csak azért, hogy verhessék a nyálukat.

TM nagyon szeretném, ha végre egy valamit felfognál: én nem hirdetek semmit.
Azért, mert ismerek embereket, akik tüntetésre járnak, neadjisten valamilyen párthoz/szervezethez tartoznak, attól még nem azonosulok semmivel. És attól sem, hogy próbálom megmagyarázni, mit akarhat a GP. Én nem voltam tüntetni, nem vagyok marxista, de még csak lelkes baloldali sem. Nem vagyok semmilyen, csak kívülálló, világos?
A mai népszabadságban lévő Hobsbawm interjú jutott erről eszembe, bár csak lazán kapcsolódik. Volt abban egy idézet egy belgától, hogy az intellektuális világban valamennyien kapcsolatban állnak (ex)kommunistákkal, de fasisztákkal szinte senki.
Vannak dolgok, amiket az ember annyira gyűlöl, hogy teljesen távol tudja magát tartani tőle, de vannak, amik kevésbé heves érzelmeket váltanak ki belőle, vagy semmilyet, és ezekkel akár még foglalkozik is, nyomon követi. De attól még nem tartozik oda: szerintem igenis baromság az, hogy összenő, ami összetartozik, ahogy te szoktad mondani. A politika és az emberek véleménye nem írható le szabályokkal, nem tiszta tény, hanem ködös izé.
És szerintem ez alakalmazható arra a bal-jobb fejtegetésedre. Persze hogy Magyarországon nem igaz az, ami Angliában. De Dél-Amerikában is más a helyzet. Mi azért hívjuk mégis szélsőjobbnak a miépet, mert valahogy nevezni kell, és sok mindenben emlékezetet más ezen kategóriabeli (ezt így kell írni?) dolgokra.
Egyébként szerintem nem teljesen hülyeségek ezek az elnevezések. Vannak ugye a klasszikus ismérvei a jobboldalnak, mint a tradicionalizmus, antropológiai pesszimizmus, vagyonosabb rétegek támogatása, blabla. Sok ilyen van, ami kifejezetten illik a fideszre. Te asszem a gazdaságpolitika alapján akarod besorolni. Olyan is van, de nam csak az határozza meg. Mellesleg Török Gábor szerint (múlt órán mondta) van a Kádár-rendszernek egy ilyen öröksége, hogy a renszert a gazdasági prosperitás alapján ítéljük meg. Akkoriban nyomatták ezt belénk, amikor áttértek totalitarizmusból tekintélyelvűségre és felhagytak az ideológiai mozgósítással, helyette a remek tervgazdasággal kívánták legitimálni magukat.

Ps. a társadalomtudósok nem tartanak kommunikációs tréningeket. Azt a kommunikációs trénerek csinálják. Ez olyan, mitha azt mondanám neked, hogy majd megszereled a telefonomat, mert te úgyis fizikus vagy.