nohabmozdony Creative Commons License 2004.02.19 0 0 519
Mert vmi probléma keletkezetett fizikus képzése közben, ahogy ezt itt már mások is megjegyezték, és a zsenialitása mérhetetlen magasságokba emelte őt. - Nem kommentálnám. Én itt két dolgot teszek: definiálom, hogy mely fogalom alatt mit értek (tudomány, etc,), és ennek szellemében érvelek, valamint olyan emberekre hivatkozom, akik az adott területen szakértőnek számítanak. És mivel a GP, a zöldszervezetek, etc, egytől egyik bizonyíthatóan rosszindulatú hazugságokat terjesztenek olyan területeken, amelyekhez valamelyest értek (pl. atomenergetika), illetve olyan területen, amelyekhez szakmailag megbízható emberek értenek (pl. géntechnológia), semmi okom feltételezni, hogy máshoz jobban értenének.

Van aki viszont szokott kirándulni, és ha látja, hogy pusztítják az erdőket, azt baromira nem vigasztalja, hogy ez egy dinamikus rendszer és hasonló okosságok. - Igen, az erdők elrongálása szomorú, de az erdők elrongálásának 90 %-át nem az erdőgazdálkodás, radarépítés, vadászat, etc. okozza, hanem a hozzá nem értő kirándulók, amatőrök, zugépítkezők, szemetelők, illegális fakitermelők, etc. Csak ugye ellenük nem lehet ilyen látványosan fellépni, ezért ellenük csak az erdészek küzdenek, mindhiába. De a szomorúság eredendően érzelmi reakció, és ez esetben nem gondolom, hogy ideillő lenne.

Az egy olyan tájvédelmi körzet, ahol endemikus fajok élnek, jó esélyvel pusztulnának ki, áttelepítésükre tett eddigi próbálkozások eddig sikertelenek voltak. - Megintcsak: szomorú. De az olyan faj, amely az elmúlt százmillió évben egy darab pár hektáros területet volt képes elfoglalni, szerinted meddig maradna életben háborítatlanul? Egyszerűen evolúciós értelemben lúzer szegényke, és mivel a génkészletét sem tudja széleskörben átadni, a diverzitás szempontjából sem valószínű, hogy nagy veszteség volna.

Egyszerűen ipari jelleget öltene a környék. Egy ilyen radar könnyen lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de ha mindenki a saját hátsó kertjét nézi, akkor sehova se lesz letéve, másutt is lehetne, igaz, akkor 180 méteresnek kellene lennie. Épp a közösségért való minimális áldozatvállalás kellene, amit pedig (papíron és elvben) a GP meg a zöldek és gondolom a helyiek is nagyban támogatnak. Más faszával könnyű verni a csalánt...

Nekem meg speciel az bassza fel az agyam, hogy olyan lesz fizikus, aki kicsinyes érzelmi alapon hoz ilyen jellegű döntéseket a száraz tények helyett. Érzelmi alapon mást kell eldönteni, de nem azt, hogy mi legyen a környezetünkkel. Azt egyszerűen tilos.

A fizikusság fő dolga: különbséget tenni a lényeges meg a lényegtelen között (ezt nem én mondtam, úgyhogy az anyázásokat címezd dr. H. P., dr. K. P., dr. A. B. és dr. V. A. részére). Mindenki döntse el ép ésszel, mi a lényeges egy radarnál: a megnövekedett biztonság, és a ténylegesen okozható kár, ezek alapján kell mérlegelni. Nem pedig más alapján.

Előzmény: makkpeti (518)