Nem vagyok bölcsész, véletlenül közgazdász vagyok, azon belül nem marketinges. Maga a relatív eladósodás néhány %-pontos, kismértékű növekedése az országkockázatban nem igazán jelent meg. Nézd meg a devizában denomiált államkötvények kamatspread-alakulását, mondjuk az elmúlt két évre. Nem olyan régi az a historikus mélypont. Az elmúlt hetekben a megugró államkötvény-hozamok oka sem az eladósodottság, hanem a forintalapú eszközök esetében megjelenő kockázati prémium, ami árfolyamkockázatból származik.
A GDP-arányos államadósság néhány %-pontos növekedése nem jó hír, de ennél _sokkal_ nagyobb járulékos kamatterhet jelent (ill. jelenthet még majd) a jegybanki alapkamat megugrása. Számolj utána, ha nem hiszed el.
"óriási különbség és mindenki megérzi h a szja teljes mértékben az adósságrendezésre megy v lehet belőle pl autópályát építeni.. ne nézd már hülyének az embereket... "
Az SZJA-t nincsen sok értelme felcímkézni, hogy abból mennyi megy adósságszolgálatra és mennyi iskolatejre, vagy műanyag kisautókra az óvodákba. Problémás lenne ezt az importvámokkal, jövedéki adókkal ugyanígy végigbontani. Persze te használhatsz saját mutatókat, ha jól esik. Az adósságrendezés egyébként nem egyenlő az adósság finanszírozásával.
A probléma itt abban van, hogy az említett autópályák épülnek, az állam ugyanúgy költekezik egy ideje (még jobban is, mert a jelenlegi megszorítás mértéke minimális a teljes költségvetéshez képest) az államadósság relatív mértéke éppen ettől nőtt. Ezért állítottam azt, hogy átlagos állampolgárként nem vehettél észre eddig sokmindent.
Másrészt nagyon szép (bár 90%-ban marketingeelemekből összeállított) listát írtál ide, de ezeket a programokat nem elég elindítani, a jövőben is finanszírozni kell őket valamiből. Az előző kormánynak nem voltak egyéb saját vállalásai, a jelenleginek vannak. Ilyenkor vagy le kell állítani néhány programot, (ekkor egyébként magyar sajátosságként megjelennek a hidakon az ismert kedves arcok) vagy valóban az adósságállomány növekedése lesz a következmény. A jelenlegi kormány volt olyan buta, hogy köztes megoldásként mindkettőt elvállalta.
A lakáshitel-kérelmek januári visszaesése nem meglepő, aki akarta, még decemberben felvette. Ilyen magas jegybanki alapkamat mellett pedig a hitelkereslet is alacsonyabb.