R Rózsa Creative Commons License 2004.02.15 0 0 494
Jaj, még egy, TM, a jóga. Ezt már máskor is mondtad nekem, hogy ha elkezdek jógázni, akkor leszek ám csak igazán olyan, amilyen sose akartam, a percről percre élő, fogyasztói társ. katonája üzletasszony.
Felteszem, te még sosem próbáltad. Lehet, valóban nem is neked találták ki, hanem inkább olyanoknak, akik örömüket lelik abban, hogy a tagjaikat csavargassák és a légzésükre figyeljenek. :)
Az is lehet, hogy nálunk az évezredes keleti filozfiák és misztikus izék nem hatnak túl autentikusan és csak kevesen vannak, akik valaha is felfogják ezeket. De én is ismerek pl olyan diplomást, aki szilveszteri buli (és a barátnője társasága) helyett zenbuddhista meditációra ment az erdőbe. Régen templomba jártak, ma meg sokan inkább jógáznak. Ugyanazért: rövidtávon megnyugtat, hosszabb idő után meg megváltoztathatod az életed. Nem úgy, hogy Krisna a kegyeibe fogad és megvilágosodsz, hanem sokkal nyugodtabb leszel, mert rájössz, hogyan tudsz magadra figyelni, ahelyett, hogy a legkülönfélébb dolgokkal stresszelnéd magad és 40 éves korodra neurotikus legyél. Egészében szemlélni az egész életed, memento mori, stb. Szerintem ez nagyon hasznos, csak az a kár, hogy kevesen tudják ezt sokáig és valóban csinálni.
A vegetarianizmus meg ugyanerre való: az ember (aki ebben hisz) tisztábbnak érzi magát, ettől nyugodt lesz és boldog. Pareto-hatékony elmozdulás, senkinek nem lett rosszabb.
Végülis, te is ezt mondtad, de miért kell úgy lenézni? Szerencsétlen emberek, úgy segítenek magukon, ahogy tudnak. Te például fizikát tanulsz. :) Az is egy módja annak, hogy felépíts nmagadban egy képet a világról, amiben szépen megnyugodhatsz, kis szorongó ember. :))
Előzmény: nohabmozdony (482)