A fizikusok nagy része abban a hitben él, hogy elég, ha neki igaza van. Holott ezt el is kell adni, és hát azért azt be kell vallani, kevés fizikust teremtettek arra, hogy jólfésülten megjelenjen a híradóban, és kapjon maximum másfél percet. Másrészt igaz, nem is keresik nagyon őket, mert a magyar sajtónak elég az, hogy valaki azt mondja magáról, szakértő. A nyugati sajtót meg javarészt 68-ból ittfelejtett hippik irányítják (ez most nem összeesküvés-elmélet, a mai vezető értelmiségben igen sokan vannak ilyenek), és szarnak bele a szakértelembe, az ideológiailag szimpatikusabb véleményt fogadják el. Szóval ez részben a fizikusok, részben pedig a média hibája. Nyugodtan lehetnének a fizikusok kevésbé hiúk, a mindentudás egyeteme és a való világban való fingás között azért volna ésszerű kompromisszum a népek tájékoztatására.
A zöldemberek azt mondják, vannak szakembereik, persze. Namost amilyen szakembereik nekik vannak, én pont olyan kiváló közgazdász vagyok, vagy még sokkal jobb. Nem tudok mást mondani, aki mittomén közgazdász, jogi, vagy hasonló végzettséggel hülyeségeket beszél, az nem atomenergiaszakértő, hiába mondja magát annak. Ennek ellenére a tévében egyenrangú szakértelmű félként kezelik mondjuk Aszódi Attilával.
A tudomány rosszul képviseli magát a köztudatban, pont azért, mert a köztudat egyrészt a mindenmegoldást várja, másrészt mivel ez ugye nem létezik, csalódott. Ráadásul nem is érti, miről van szó.
Hát kedves Rózsa, hogy ki várja el tőlem, hogy járatos legyek az irodalomban, zenében, ilyesmiben? Hát egyfelől mondhatnék konkrét neveket de azt inkább nem mert nem tartozik ide :), másrészt meg a köztudatban a művelt emberrel kapcsolatos elvárás ilyen. Nézz csak meg egy bármilyen műveltségi vetélkedőt, a "minek a mértékegysége a Newton" nem egy első körös beugrókérdés seholse, pedig ez aztán a természettudományok Anyám tyúkja példája, nincs szó sűrűségmatrixról vagy nagykanonikus sokaságról...
Én legalábbis mindig meglepődöm, ha (főleg egy pasi) műveltebb az érettségi + világ-legnagyobb-klasszikusai szintnél. Ha esetleg ebbe én is beletartoznék, akkor örülök hogy legalább egyszer az életben kellemes meglepetést okoztam. Ezt igazából nem kommentálnám, ezek szerint a pasikkal szembeni alapértelmezett szellemi szintbeli elvárás az az, hogy az út szélire fújják az orrukat Munkás cigarettát szíva, valami ilyesféle módon, mint a Villanyállat Magyar Lover? Azért tudod jól esik ám ilyeneket olvasni, és gondolom nem csak nekem. Hogy más még mi jutott erről eszembe azt inkább megtartom magamnak a békesség kedvéért, na nem mintha különösebben durva lenne, csak akkor is. Szóval vagy leszel szíves megindokolni hogy miért vársz eleve alacsony műveltséget egy pasitól, vagy szíveskedel ezt visszavonni. A "lányok babázzanak, a fiúk kalapácsoljanak" utoljára az ovodában volt divat, illetve ott sem. Ha ilyenek lennének a pasik, akkor nem tudom, mire volnának jók nektek, kifinomult nőknek.
Egyébként nem hajlandóság nincs bennem a jegybanki kamatok iránt, hanem képesség, de ettől függetlenül igyekszem, hidd el, és noha mondjuk nem jógázom, végzek csantrikus meditációt, nem tisztítom a lelkem krisnatáplálékkal és tantrikus kámaszutrával, azért tán előbb-utóbb kész leszek befogadni ilyen horderejű információkat is...