"Ha meg tetszik nekem mutatni, hogy az egyes elemekre alapozva nem lehet leírni az egészet, akkor elhiszem. Ha be tetszik bizonyítani, hogy igenis szükséges az egésztől függő paramétereket bevezetni, és ezeket nem lehet a részek viselkedéséből egyéb úton megkapni, akkor elhiszem."
És:
"Az, hogy a statfiz jelentős sikereket ér el ilyen területeken, nekem eléggé azt látszik igazolni, hogy a társadalom tényleg egyének összessége, és nem valami misztikum."
Esküszöm, nem értem. Nem misztikumról beszélek. Valóban, nincs levezetve, a szociálpszichológia pl (amit egyébként magam sem igen szeretek, de egészen más miatt) kísérletekkel dolgozik. Olyanokkal, mint hogy 1) beültetnek 1 embert 1 zárt szobába -> piszkálja az orrát; 2) 2 ember ugyannabban a szobában -> nem piszkálják az orrukat. Másképp viselkednek, de ha mindig csak egyet nézünk, akkor abból erre nem biztos, hogy rájönnénk. Vagy te igen?
És különben is, figyelheted egy életen át azt a nyamvadt emberkét, akkor sem fogod tudni, hogy mit fog csinálni a következő pillanatban.
Szerintem.
Közhelyek, és már megint valszeg teljesen másról beszélünk.